Sport

2012.07.06. 06:33

Kékszalag: 57 éves rekord dőlt meg

Balatonfüred - Csütörtökön 19:34:15 órakor megdőlt a Kékszalag vitorlásverseny 57 éves időrekordja. A Fifty-Fifty nevű magyar építésű kétárbocos katamarán Józsa Márton kormányzásával 10 óra 34 perc 15 másodperc perc alatt teljesítette a távot, és ezzel megjavította a Nemere II 75-ös cirkáló 1955-ben felállított 10 óra 40 perces rekordját. Litkey Farkas kénytelen volt feladni a versenyt...

Szabó Zsuzsanna

Megtörtént az, amire már több, mint fél évszázada vártunk; megdőlt a 44. Kékszalag Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásverseny 57 éve fennálló időrekordja. A Józsa Márton kormányzásával induló Fifty-Fifty nevű - magyar építésű - kétárbocos katamarán ugyanis 10 óra 34 perc 15 másodperc perc alatt teljesítette a távot, és ezzel hat perccel megjavította a Nemere II 75-ös cirkáló 1955-ben felállított legendás 10 óra 40 perces rekordját. Józsa Márton személyében így új király ülhetett a képzeletbeli trónra.

A szervezők korábban a részvételi rekord megdőlését is jósolták, ám az előzetes várakozásokkal szemben az indulók száma, azaz 575 hajó, - a fedélzeteken nagyjából 2900 fő - végül nem érte el a hatszázat sem. Így a két évvel ezelőtti 623 hajós részvételi csúcsot nem sikerült túlszárnyalni.

Annál nagyobb szenzáció persze, hogy az időcsúcsot igen. Igaz, páros év lévén az idei Kékszalag nyílt verseny volt, idén ismét indulhattak a legmodernebb hajóépítési elvek alapján készült többtörzsű hajók is, amelyek a legesélyesebbnek számítanak. Egy ilyen katamaránnal indult a tízszeres magyar Kékszalag-győztes Litkey Farkas, aki egy szakaszon vezetett is. Az addig lemaradásban lévő címvédő katamaránja ugyanis közvetlenül Keszthely előtt vette át a vezetést Józsa Márton Miklóstól, a verseny hivatalos mérései szerint Litkey 16.40-kor fordult a keszthelyi bójánál. Mögöttük a harmadik helyen Petrányi Zoltán hajózott, őket követte a Rauschenberger Miklós kormányozta Principessa, míg ötödik a német Helge Sach katamaránja volt. Ezt követően változott az állás, a jelentések szerint 19.50 körül az addigra már második helyen vitorlázó Litkey Farkas katamaránja az öreg-tihanyi kikötő magasságában eltörött. A verseny hivatalos honlapjának információi szerint személyi sérülés nem történt, a műszaki mentést elvégezték.

A 44. Kékszalag Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen abszolút első helyen futott be tehát Józsa Márton kormányzásával a Fifty-Fifty, második helyen 20:01 perckor ért be Petrányi Zoltán brands.hu nevű katamaránja.

(további pontos eredmények később)

Az előzetes várakozásokkal szemben az indulók száma nem érte el a hatszázat sem, így nem dőlt meg a nevezési rekord.

Csütörtökön reggel kilenc órakor Balatonfüredről rajtolt el a 44. Kékszalag Nagydíj vitorlásverseny mezőnye. A versenyt megelőzően a szervezők abban bíztak, hogy megdőlhet a 2010-es részvételi rekord, amikor 623 hajó vett részt a versenyen. Ezzel szemben most mindössze ötszázhetven hajó, a fedélzetükön összesen nagyjából 2900 résztvevővel vágott neki a százötven kilométeres táv leküzdésének. Az indulóknak a Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat kell teljesíteniük. A legjobbak előreláthatólag már a rajt napjának estéjén megérkeznek. A többiek várhatóan éjjel futnak be a füredi mólóhoz. A futam pénteken is tart, de a kiírás szerint szombat reggel kilencig lehet érvényesen célba érni.

Az idei Kékszalag nyílt verseny, így igazán esélyesnek a legmodernebb hajóépítési elvek alapján készült többtestű hajók számítanak. Egy ilyen katamaránnal indult a tízszeres magyar Kékszalag-győztes Litkey Farkas is, aki várhatóan nagy küzdelmet vív majd a katamarán-világbajnok német Roland Gubler vezette hajóval, aki két évvel ezelőtt diadalmaskodott a Kékszalagon.

További képsorok:

Kékszalag a rajt után (Fotók: Orosz Péter)

Kékszalag a levegőből (Fotók: H. Szabó Sándor - ORFK)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!