Sport

2010.08.29. 14:01

Vízilabda Eb - A magyarok legyőzték a németeket

Zágráb - A magyar férfi vízilabda-válogatott 2 góllal legyőzte a németek nemzeti együttesét vasárnap, a zágrábi Európa-bajnokság férfitornájának nyitónapi csoportmérkőzésén.

MTI

eredmény, B csoport, 1. játéknap:
Magyarország-Németország 10-8 (3-3, 3-1, 3-1, 1-3)
a magyar góldobók: Biros 4, Madaras, Hosnyánszky, Varga Dániel, Szivós, Vámos, Hárai 1-1

Egy váratlan júliusi vereség után az azt követően játszott három meccsen már nem okoztak főfájást a németek, akiket az újabb előkészületi találkozókon - Szolnokon, Békéscsabán és a budapesti Vodafone Kupán egyaránt - magabiztosan gyűrt le a magyar csapat. A jó széria folytatását várták szurkolók és pólósok egyformán az Európa-bajnokságon is.

Ehhez képest a zágrábi összecsapáson a németek már az első támadásból eredményesek tudtak lenni. A háromszoros olimpiai bajnok csapatkapitány, az előbb emberelőnyből, majd megúszásból felettébb "találékony" Biros Péter két góljával azonban fordított Kemény Dénes legénysége. 2-2-nél viszont Varga Dénes ötméterest rontott, s a rivális visszavette a nyitónegyed végére a vezetést. A mesterhármast produkáló Biros gondoskodott az egyenlítésről (3-3).

A második negyedben állva hagyta ellenfelét a magyar csapat: Madaras Norbert, a mezőny legjobbja, Biros (immár negyedszer!), majd Hosnyánszky Norbert villant, a nagyszünet előtt tellett csak szépítőgólra a németek részéről (6-4).

Öccse cserével történt végleges kiállításáért hatalmas góllal állt nemes bosszút Varga Dániel a harmadik negyed elején (7-4), Szivós Márton húzásának köszönhetően, majd az orrba vágott Madarast váltó 18 éves Vámos Márton jóvoltából a játékrész hajrájára ötre hízott az előny (9-4).

Az utolsó szünet előtt és után a németek pillanatai következtek (9-7), ám mielőtt igazán veszélyessé válhatott volna a helyzet, Hárai Balázs volt jókor jó helyen egy emberelőny megjátszásakor (10-7). A labda nélküli adok-kapokban jártasabbnak tűnő németek kapaszkodni próbáltak, egy lépéssel még közelebb jöttek (10-8), de érdemben képtelenek voltak változtatni, nyert, ennél fogva biztató sikerrel kezdte az Eb-t a magyar válogatott.

A Kemény-csapat legközelebb hétfőn játszik: 16:30 órától az örök rivális szerbek következnek.

"Elégedett vagyok az eredménnyel - de csak azzal..." - idézte Kemény Dénes szövetségi kapitányt az Eb honlapja.

Szécsi Zoltán, a háromszoros olimpiai bajnok kapus így nyilatkozott a magyar-német mérkőzés után:

"Mindig nehéz egy tornán az első meccs, a legfontosabb, hogy a három pont megvan. Ám nyilvánvaló, hogy javulnunk kell, jobbat kell nyújtanunk, különösen holnap, Szerbia ellen."

további eredmények:
A csoport: Románia-Törökország 12-6 (3-2, 3-2, 4-1, 2-1)
B csoport: Macedónia-Oroszország 10-9 (3-3, 2-2, 1-2, 4-2)

később:
B csoport:
Szerbia-Görögország 16:30 ó
A csoport:
Olaszország-Spanyolország 18 ó
Montenegró-Horvátország 20:40 ó

Címkék#vízilabda

Ezek is érdekelhetik