Sport

2010.05.10. 02:26

Világkupa-bravúr! A székesfehérvári versenyző nagyszerű hajrája

Székesfehérvár – A budapesti öttusa világkupa- futamon a döntők sorát a női versenyzők kezdték szombaton, az első asszó előtt még 36 versenyző bízott a sikeres napban.

Silye Sándor

Amióta az öttusa a klasszikus öt tusából négy tusává lett, a versenyzőknek nem hajnalban kell kelniük, így a korábbi első szám, a lövészet sem 7 óra körül kezdődik. Mivel a vívás előlépett nyitó tusává, a pástok világában elég, ha 8 vagy 9 órakor kezdik a pengék csattogtatását. Három magyar lány volt érdekelt a fináléban, a budapesti Tóth Adrienn, Pataki Viktória és az Alba Volán SC versenyzője, Gyenesei Leila. A mezőny világbajnoki színvonalát az alábbi névsor érzékelteti: az olimpiai bajnok német Schoneborn, a legutóbbi francia világbajnok Caze, az angol Murray, a sok-sok vbés Eb-éremmel rendelkező lengyel Boenisz, a lett Rublevska, az amerikai Isaksen, aki a sérülése miatt nem indult fehérvári Kovács Saroltának a nagy ellenfele, de itt volt a francia Arnaud, a litván Rimsaite, az egyiptomi Medany, az orosz Kuznyecova stb.

Nagy verseny ígérkezett, nagy versenyt is vívtak. Az olimpiai bajnok Schoneborn jól alapozta meg a napját, a mind fontosabbá előlépő vívást megnyerte 1096 ponttal. Bár e szám fontosságának elletmond, hogy a második helyezett olasz Cesarani (976) a 26. helyen végzett. Igaz, a másik kritikus számban, a lovaglásban csak a 32. lett 556 ponttal. Kíváncsian vártuk, miképp végez a vívóteremben Gyenesei Leila? Számára ez döntő tusa, tekintettel néhány éves öttusázó múltjára. A vártnál rosszabbul teljesített, a 21. lett 784 ponttal.
– Nagyon gyengén kezdtem, menet közben elgondolkoztam, nehogy itthon szerepeljek már rosszul! Javultam ezután, de ennél azért jobbat vártam – mondta a fehérvári klub versenyzője. Az uszodában hozta jó formáját, harmadik lett, összetettben előlépett a 9. helyre. De még előtte volt a lovaglás, ami esetében bizonytalan szám is lehet, e technikai számot sokat kell gyakorolni, csiszolni. Bár Leila a lovardában sokat javult.
– Az úszás és a lovaglás rendben volt, a kombi előtt a nyolcadik helyen álltam. Tudtam, hogy koncentráltan fogok lőni, erőből meg futni, de persze azt nem tudhatom, ez mire lesz elég majd a végelszámolásnál? – így Leila.

Schoneborn vezetett 18 másodperccel Caze, jóval nagyobb előnnyel az angol Helyer előtt. Elkezdődött a kombinált lövészet–futás-tusa. Ezt a kínai Wang nyerte, de mivel nulla pontot lovagolt, csak a 32. helyen végzet. Érdekes, ugye...? Schoneborn és Caze helyét nem veszélyeztette senki, Leila nagyon jól lőtt és futott, a harmadik lövészet után megelőzte Murrayt, és a harmadik helyen ért célba, nagy bravúrral!
– Murrayt még sohasem előztem meg, önkívületben futottam. Boldog vagyok, mert volt két vk-futamom idén, ahol jól vívtam, de negyedik lettem, ma viszont a dobogórta állhattam! – örvendezett az Alba Volán SC versenyzője. A végeredmény: 1. Schoneborn 5264, 2. Caze 5216, 3. Gyenesei 5120 ... 10. Tóth 5012 ... 15. Pataki 4940.

Tegnap a férfiak tusáztak, és bár az ifjú Demeter Gergely finalista lett, de nem indult, mert fiatal a lovagláshoz. A versenyt .... nyerte.  

Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány láthatóan elégedett volt az eredményhirdetés alkalmával. „Mindhárom lánnyal elégedett vagyok, Leilával különösen, hiszen a gyenge vívást követően nagyon mélyről küzdötte fel magát. Jól úszott, lovagolt, a kombinált számban pedig remekelt. Jó napja volt ez öttusa-sportunknak, hajrá magyarok, hajrá Alba Volán SC!” – jelentette ki a kapitány. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!