Sport

2009.07.08. 02:29

Balzsay nem álmodozik

Az áprilisi, Krefeldben rendezett gálán magabiztosan védte meg WBO-koronáját a nagyközépsúlyú Balzsay Károly. A 29 esztendős, veretlen magyar bunyós 21. profi mérkőzésén immár 16. K.O.-győzelmét aratta az új-zélandi Masoe ellen. Balzsay augusztusban Budapesten bokszol.

Horog László

A magyar ökölvívó először védte meg övét, amit januárban, hatalmas csatában szerzett meg Gyenyisz Inkintől. A Krefeldben rendezett gálán a veterán Masolino Masoe sokáig állta a sarat, ám a 11. menetben egy bal-jobb kombináció után a földre került, onnan még feltápászkodott, ám a bíró beszüntette a küzdelmet. Balzsay Károly profi mérlege hibátlan: 21 összecsapása közül 16-ot kiütéssel nyert.

- A korona megszerzése nehezebb feladat volt, mint a megőrzése. Az orosz Inkinnel szembeni csatát - egyesek szerint - a pontozóknál nyerte meg, a ringben nem. Legutóbb nem volt vita.

- A januári összecsapás után valóban voltak, akik szerint nem én voltam a jobb, ám a ringben úgy éreztem, joggal hódítottam el a világbajnoki övet, többet és pontosabban ütöttem, mint ellenfelem. Ezt nem csak én éreztem így, hanem a pontozók is. A Masoe elleni mérkőzés könnyebbnek tűnt, ami lehet, abból fakadt, hogy sokkal nyugodtabb voltam, a januári találkozón - mivel a világbajnoki cím volt a tét, a profi karrierem során először - stresszeltem a ringben. Az új-zélandi ellen az történt a ringben, amit elterveztem. Bár riválisom gyors volt, az elején nagyokat ütött, sikerült felőrölnöm az erejét, az idő múltával egyre inkább az történt a szorítóban, amit elterveztem.

- A második menetben súlyosan megsérült, igaz, nem ütéstől, hanem egy összefejelés nyomán. Nem tartott attól, hogy léptetik?

- Ez benne van, ám mivel a sérülés a mérkőzés elején történt, biztos volt, ha nem engednek tovább bunyózni, tehát leléptetnek, akkor sem szenvedek vereséget. Ugyanis ha nem megy le négy menet, nem hirdetnek eredményt. Ez esetben egy későbbi időpőontban új összecsapás következett volna Masoe ellen. De ez meg sem fordult a fejemben. Amikor felszakadt a komlokom, éreztem, jön a vér, de nem folyt a szemembe. Gyorsan kiderült, azért nem, mert spriccel előre, aki látta, azt mondta, nem volt szép látvány, mint ahogy az arcom sem. Ám a gyors bevatakozásnak közönhetően gyorsan elállt a vérzés. A mérkőzésvezető azt mondta, folytatódik az ütközet, aztán a harmadik menet után dönt arról, beszünteti-e vagy sem. Mivel a vérzés elmúlt, gond nélkül ment tovább a bunyó.

- Ellenfele egy másik szervezetnél, alacsonyabb súlycsoportban volt világbajnok - 34 meccsén csak ötször kapott ki -, 42 évesen is harcol a ringben. Elképzelhetőnek tartja, hogy ön is negyven felett még riogatja a fiatalokat?

- Nem, ez kizárt. Hogy meddig bunyozóm, azt nem tudom, amíg örömömet lelem benne, s biztosítani tudom a családom gondtalan megélhetését. De hogy ez két-három vagy esetleg öt évet jelent, azt nem tudom. Harmincéves leszek a nyáron, pár év még van bennem, de tíz biztosan nincs. Mindig a kövektező meccsre készülök, nem akarom Amerikát meghódítani, nem vágyom tengerentúli karrierre. A soron következő összecsapást szeretném csak hozni.

- A neje vélhetően félti, ami nem is csoda, hiszen nem hétköznapi sportot választott. Mivel engedi útra az összecsapások előtt?

- Félt, s ez így van rendjén. De elfogadja, ez az életem, az őrületem, amikor megismerkedtünk, már bunyóztam.

- Korábban említette, hogy a megélhetési szintről szeretne feljebb lépni, azaz jóléti ökölvívó lenni. Az utóbbi időszakban sikerült?

- Ha sikerül címmeccseket vívnom, azzal szépen lehet keresni. Most lábalok ki a megélhetési kategóriából. Mivel az ökölvívásra tettem fel az életemet, szeretnék annyi pénzt keresni, ha majd valamikor befejezem, gond nélkül kezdhessem az életemet a civil életben. Amit eddig kerestem, elég volt egy lakás és egy autó vásárlására, de ahhoz már kevés, hogy ezeket nagyobbra és újabbra cseréljem. Megéltünk a családdal, de a mérkőzések között eltelt néhány hónap során a pénzem mindig elfogyott, de nem azért, mert két kézzel, felelőtlenül szórtam. Világbajnoki címvédőként érthetően más a javadalmazás, mint amikor valaki csak a csúcsra igyekszik. Komoly a rezsim, ugyanis Hamburgban lakást vettem, Budapesten pedig bérelek.

- Ezek szerint - mivel külföldön tulajdonos - az otthona nem is Magyarország, hanem Németország.

- Ez nem igaz. Azért döntöttem a lakásvásárlás mellett, mert - túl azon, hogy sok időt töltök ott, a mérkőzésre való felkészülés a kikötővárosban zajlik - a havi részletek pont annyit visznek el, mintha albérletben laknék. Így viszont a lakás a hitel lejárta után az enyém lesz, tehát nem kidobott pénz, amit rá költök.

- Klubtársa és barátja, Erdei Zsolt gyakran panaszkodott, hogy az Universum nem kezeli és becsüli meg a tehetségének és az eredményeinek megfelelően. Ön is többet várt munkaadójától?

- Voltak pillanatok, amikor úgy éreztem, nem menedzselnek eléggé. Hosszú évek teltek el, míg címmeccset vívhattam. Persze, ebben nem csak az istálló vezetői voltak hibásak, gyakran bajlódtam sérüléssel. Volt súlyos gerinc-sérvem, valamint szemsérülésem, mindkettő veszélyeztette a karrrierem. Most minden rendben, egészséges vagyok. Aminek örülök, augusztusban ismét Budapesten léphetek ringbe, én leszek a gála főmeccse, a német Robert Stieglitz ellen mérkőzöm. Bízom a sikerben. Nem lesz könnyű dolgom, ellenfelem nagy küzdő, egy pillanatra sem adja fel.


Névjegy:

Balzsay Károly

Született: 1979. 07. 23-án Kecskeméten

Magassága: 183 cm

Súlycsoportja: nagyközépsúly (76 kg)

Alapállása: fordított

(balkezes)

Családi állapota: nős 2006 óta, felesége, Reubl Tünde, kislányuk, Balzsay Hanna 21 hónapos

Csillagjegye: oroszlán

Iskolai végzettsége: Testnevelési Egyetem, sportmenedzser szak

Edzője: Fritz Sdunek

Klubjai: Paksi SE (1995- 95), Tájfun SE (1995-96), Kecskeméti SC (1999- 2001), Vasas SC (2001-2004), Universum (2004-)

Sikerei amatőrként: Eb-ezüstérmes (2002), junior Eb-ezüstérmes (1997), hétszeres magyar bajnok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!