Sport

2009.04.23. 02:29

A minőségi kosárlabda támogatás függvénye is

Székesfehérvár - A sport sem képez kivételt a válság által megviselt területekben, a mindennapjainkban nehézzé vált létezést tekintve. De jövő kell, hogy legyen, hiszen a sport az élet fontos részét képezi.

Silye Sándor

Nagy Gáborral, az Alba Regia SC elnökével, az Albacomp kosarasainak utánpótlási vezetőjével beszélgettünk. Két példa képezte a kiinduló pontot: a Kecskemété, akik megvették az NB I B-csoportban való indulás jogát, és a fiataljaik, valamint az utánpótlás korosztályból kiöregedettek ott kapnak állandó játéklehetőséget. Voltak sikereik, de az akkori aranycsapatból többeket elvittek Sopronba, Dombóvárra és más A csoportos együttesbe. A másik a pécsiek példája, akik Sztojan Ivkovics szisztémája alapján leigazoltak 2-3 rutinos külföldit, s melléjük építkeztek a fiatalokból - igaz, nem saját nevelésű titánok jutottak lehetőséghez -, s két többé-kevésbé eredménytelen év után idén már alapszakasz győztesek lettek.

- Nem hiszem, hogy a Kecskemét receptjét kellene követnünk, hiszen jobb utánpótlásunk van, mint az alföldieknek - mondta az elnök.

- Jó, de mi van, ha felnőttek lesznek, tudnak játszani?

- Annak a két korosztálynak (U18, U20) - amelyek a legközelebb járnak a felnőttekhez - a versenyeztetése kellően átgondolt, és megoldott. A 18 évesek játszanak egyrészt a saját korosztályukban, meg a két évvel idősebbeknél, valamint az NB II-ben is, sőt vannak közöttük olyanok, akik a felnőttekkel együtt edzenek, mint Madár, Keller.

- Azok a tehetségek, akik az U20-as csapat tagjai, állandó játékosai a felnőtt csapatnak - elsősorban Hanga Ádám -, míg a többieknek ott van a saját bajnokságuk, heti megmérettetéssel, illetve a B csoportos Fehérvár KC együttese, amelyben többször pályára léphetnek. Amit felsoroltam, nem indokolja a B csoportos kvóta megszerzését.

- És a pécsiek helyzete...? Lesz két évük építkezni?

- Mindenki azt szeretné, ha minél több saját nevelésű játékos lenne a csapatában. A pécsiek között - Wittmann, Dénes, Grebenár - a többség pécsi nevelésű. Wittmannt akartuk, de tisztázatlan körülmények között távozott tőlünk... Adott a Dávid Kornél Kosársuli, de Hangát már itt iskoláztuk, neveltük. Most is itt az asztalomon a hosszú lista az ifjú reménységekről, de már ez is pénz kérdése!

- A gazdasági helyzet azt diktálja, a saját utánpótlásra kell építeni. Vagy nem?

- Nem jó idők előtt állunk, pesszimista vagyok. A sportból is rohamosan tűnik el a pénz, és ezt leginkább az utánpótlás sínyli meg, mert oda a legnehezebb az anyagi erőket átcsoportosítani. Kevesebb versenyt tudunk lebonyolítani. Indíthatunk-e NB II-es csapatot, hiszen csökkent a támogatásunk?

- Lesz jövő?

- Vannak ügyes játékosaink, de a minőségi kosárlabda annak a függvénye, hogy az Albacomp és a város miként tud támogatni bennünket...

Vannak kosárlabdabarátok - jó, jó nem ez a jellemző -, akik azt mondják, szívesebben megnézik a B csoportos vagy az NB II-es meccseket, mert ott fehérvári gyerekeket látnak. Tudomásul kell venni: a globalizált világban minden városnak az a csapata, amelyik nyer. Lásd Chelsea, Barcelona...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!