Sárszentmihály

2014.12.20. 17:15

Ica néni gyémántdiplomája

Szentkarácsony eljött, / Az Ég a Földre szállt ... a Happy Gang slágerét a falukarácsonyon a gyerekekkel együtt énekelte nyugdíjas kórusuk.

V. Varga József

Pedagógiai alapelve a rendszeresség és a következetesség. És amit kiemelten hangsúlyoz: a szeretet. A gyerekeket szeretni kell! Törődni velük, megölelni őket, figyelni rájuk. Varga Lajosné, Schieber Ilona 60 évvel ezelőtt szerezte meg oklevelét az egykori fehérvári tanítóképzőben. Ica nénit a Sárszentmiklósi Általános Iskolában köszöntötték nemrég a jeles alkalomból. A jogutód Nyugat-magyarországi Egyetem köszöntő levelével együtt érkező díszdiplomát Szilágyiné Németh Sarolta, a sárbogárdi tankerület igazgatója és Sükösd Tamás polgármester adta át.

Az ünnep meghitt, őszinte alkalom arra, hogy a tanítványok, a kollégák megvallják, Ica néni gesztusai, szavai, tréfás mondatai észrevétlen mértékké váltak bennük a többi között ezekkel a gondolatokkal köszöntötte az iskolaigazgató, Horváth Ferencné, Zsóka a tanítónőt. A Dégen eltöltött 13 év után 1966-tól Sárszentmiklós lett Ica néni otthona és iskolája egészen 1989-ig, nyugdíjazásáig. A miklósi pedagógusok legendás, nagy generációjának egyik meghatározó alakjaként gyerekek sokaságát nevelte, tanította áldozatos munkával a betűvetésre, olvasásra, számolásra - az életre.



Jelenleg Sárszentmihályon él, 80 évesen is aktív tagja a nyugdíjasklubnak, két évig az elnöki teendőket is ellátta. Néhány fél mondat csupán, és máris emlékek szárnyán utazunk vissza a múltba. Igazgatók, kollégák bukkannak elő, felejthetetlen a vándortáborok hangulata, az úttörőcsapat bája, az elsősegélynyújtó versenyek izgalma. Minden itt van körülöttünk, a nevezetes bakonyi túra, amikor 58 évesen még az Ördög-árkot is meghódította a gyerekekkel, beállt focizni a fiúkhoz, kézizni a lányokhoz.

Használja a mobilt, de képeslapot is küld barátainak a jeles alkalmakra, levelet ír, szépen megformált betűkkel. Lányairól, unokáiról és dédunokájáról mesél. A mihályi karitász-hétről, amikor a nyári szünetekben az iskolában vállal ő is napközis ügyeletet, és ahogy a diákok rácsodálkoznak a régi népi játékokra, amit tanít nekik. Az olvasás gyönyörűségét dicséri, a szerző és az olvasó különös viszonyát.

A készen kapott élménynél többet ér, ahogy elképzeljük a mesélő világát, továbbgondoljuk a történeteket. A versek mellett most Ken Follett Évszázad-trilógiájával fekszik és kel, már a harmadik kötetnél tart...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!