Sárbogárd

2017.02.02. 15:50

Dél-Fejér: új utakra hajózni

Sárbogárd - Inkább két kamion utazzon egy héten, mint húsz autóbusz naponta - jegyezte meg Sükösd Tamás polgármester. Magyarán: a szabad vállalkozási zónából adódóan, maradjon helyben a munkaerő.

V. Varga József

Az energetikai korszerűsítés a városházát, a művelődési központot, az óvoda pusztaegresi, sárszentmiklósi és töbörzsöki épületét, valamint a sportpálya öltözőjét érintette korábban. A támogatás összértéke elérte a 265 millió forintot. Növekedett az energiahatékonyság, a 40 százalékos megtakarítást forintokban lehetett mérni 2016-ban.

Amint Sükösd Tamás polgármester az FMH-nak kifejtette: a múlt év, az országos koncepció mentén, a terület- és településfejlesztési operatív programok előkészítését ölelte föl, néhány esetben konzorciumi partnerekkel együttműködésben, zöldmezős, illetve barnamezős beruházásokra fókuszálva, magába foglalva az inkubátorház kialakítását és az iparterület fejlesztését.

- Inkább két kamion utazzon egy héten, mint húsz autóbusz naponta - jegyezte meg a polgármester. Magyarán: a szabad vállalkozási
zónából adódóan, maradjon helyben a munkaerő.

Megtudtuk: Sárbogárd és Sárszentmiklós között életminőség-javító kerékpárutat terveznek, melyhez 409 millió forintos támogatást igényeltek. Belterületi vízrendezésre is pályáztak, 162 milliós értékben. A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló programokra Pusztaegres és Sárhatvan esetében is mintegy 65-66 millió forintra pályáztak; a két városrészben a vízminőség javítására is költeniük kell. Miklóson az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztését célozták meg a 40 milliós igényelt támogatással.

A vállalkozásfejlesztési központ és az inkubátorház kialakítására csaknem 382 millió forintos támogatást igényeltek, a sárbogárdi iparterület fejlesztésére pedig 573 milliót.

A karácsony előtti rendkívüli képviselő-testületi ülésen jelentette be az elöljáró, hogy a Fejér Megyei Kormányhivatal konzorciumvezetésével benyújtott Helyi foglalkoztatási együttműködések a Sárbogárdi járásban elnevezésű pályázatukat a nyertesek közé sorolták. A többszereplős projekt elsődleges célja a térség gazdaságának fellendítése, foglalkoztatási szintjének növelése és a lakosság életszínvonalának emelése.

A nemzeti köznevelési infrastruktúra fejlesztési program keretében épülő korszerű tanuszoda alapkövét április végén tették le a városban. A fejlesztés 474 millió forintból valósul meg, az építtető a Nemzeti Sportközpontok. A beruházás a nyárra befejeződik, s a létesítmény várhatóan szeptemberben megnyithatja kapuit.

A jó időre várnak, és folytatódik a városi tanuszoda építése. Az elképzelések szerint szeptemberben nyitni szeretnének

A polgármester további jó hírrel is szolgált: az 5 hektáros sportcentrum a régóta óhajtott sportcsarnokkal bővülhet, az építkezés minden remény szerint a tavasszal kezdődik, valamint műfüves futballpálya is készül. Kedvezményezett a helyi sportegyesület.

A művelődési központnál a színházterem teljes felújítását tervezik, a régi könyvtár épületét múzeummá alakítják, új funkciót kap az egykori községháza és a volt 8 tantermes iskola. Fejlesztik a városközpontot, a települési közlekedési koncepció szerint új parkolóhelyeket alakítanak ki.

- Örvendetes, hogy megújult a 63-as főút, Sárkeresztúr és Sárbogárd közötti szakasza - emelte ki Sükösd Tamás. - Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselőjének támogatásával most azért lobbizunk, hogy a főút, várost átszelő belterületi szakaszának felújítása is megvalósulhasson. Hatalmas, s néha szinte már kezelhetetlen az átmenő forgalom.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!