Múltidézés

2022.11.03. 19:00

Fejér évfordulós emlékei november 3-án

Szanyi-Nagy Judit

A jegyző perelt
Az 1892. november 3-án megjelent Székesfehérvár és Vidéke emlékeztet: „a szaári jegyző 41 szaári polgárt rágalmazás és becsületsértésért a helyi kir. törvényszéknél beperelt.” Ennek alapját egy szülésznő-választás képezte. A törvényszék a november 2-ai tárgyalást végül elhalasztotta, mert még több tanút kellett beidézni. Ezen a napon azonban az is kiderült, „hogy Szaár község egész elöljárósága a legnagyobb gyűlölettel van eltelve a jegyző iránt. A jegyző különben nem azért emelt panaszt, mert azt mondották, hogy 50 frtot kért a megválasztott szülésznőtől, de azon kifejezésekért, melyeket ezek az ez ügyben Cziráky Béla gróf Fehérmegye volt főispánjához tett feljelentésükben használtak.”

Kétszeres erővel
Ugyanebben a lapszámban olvasható, hogy a kolera továbbra is szedte az áldozatait a megyében. „Kohn Farkas, 22 éves péklegény, kinek megbetegedését már jelentettük, ma reggel 5 órakor K.-Nyéken mint a vizsgálat kiderítette ázsiai kolerában meghalt. Jó lesz most már kétszeres erővel védekezni, mivel K.-Nyék közel van Székesfehérvárhoz.”

Sportpályákat építettek
„A bicskei járás KISZ-fiataljai és úttörői, társadalmi munkával, sportpályákat építettek a járás területén” – derül ki az 1962. november 3-án megjelent lapszámból. „Többek között Válon és Újbarokon kézilabda-pályát, Száron és Bicskén új kis-pályát” építettek.

Elpusztult vadkacsák
A vegyszerre mondtak átkot a Hírlap munkatársai, amikor nagyszámú vadkacsapusztulásról kaptak hírt, elsősorban a pátkai víztározó környékéről 1982-ben. Lancz Endre intézményi igazgató ezt cáfolva elmondta, az oxigént fogyasztó mikroorganizmusok felszaporodtak, a közeg oxigénmentessé vált és a mocsárból táplálkozó, mindenevő madarak a mindenütt előforduló botulinum áldozataivá váltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!