Felütötte fejét a kolera

2022.10.06. 11:00

Fejér évfordulós emlékei október 6-án

Ferencz Balázs

Felütötte fejét a kolera

1892. október hatodikán a Székesfehérvár és Vidéke címlapján közölték, hogy elérte a megyét kolera-járvány:

„Amitől féltünk, immár bekövetkezett. A kolera átlépte Fehér megye határát, behurczoltatott Budapestről Bicske községbe.

Fekete József budapesti rendőr neje szül. Paulini Teréz, Budapestről hétfőn Bicskére ment férjével rokonát meglátogatni. Kedden reggel az asszony kolera tünetek között megbetegedett és este meghalt.” – írta a lapunk elődje. A cikkben aggodalmának ad hangot a szerkesztőség, hogy a kór könnyen elérheti az akkor még 29 ezer lakosú Székesfehérvárt is, mert nem hirdettek vesztegzárat, s a város csatornái is elhanyagoltak.

„Utczáink, tereink most is piszkosak, nem kétszer, de egyszer sem tudják tisztítani, csatornáink oly büzködtek, hogy az ember nem mehet el mellettük, így a kórház-utczai kanális oly bűzös, hogy rosszul lesz aki mellette elmegy. Egy kis karbolt kellene a kanálisokba önteni.”

Az 1892-93-as kolerajárványban országosan ötezren veszették életüket. A pandémia hatására több városban korszakos intézkedéseket tettek a higiénia biztosítására, vagy épp véglegesen megszüntették a szűretlen vezetékes víz szolgáltatását.

Fejér megyében azonban már a járvány elején hirdették a betegség ellenszerét, ugyancsak az említett, 130 évvel ezelőtti lapszám 2. oldalán. Íme:

„A legjobb kolera elleni óvszer”

„I. Kitűnő szerb negotini vörösbor, ötven literen felül 35 forint hektoliterje, a ráczalmási hajóállomás vagy Adony-Szabolcs vasúti állomásra szállítva, készpénz vagy utánvétel mellett. Hordó beszerzési áron, mely azonban visszavétetik ugyan az árban.

II. Eredeti magyar Cognac, a legjobb minőségű és lehető mérsékelt áron; eladók részére nagyobb vételnél némi árengedménnyel ajánl Führer Mór, Rácz Almás.” 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!