Múltidézés

2022.05.10. 19:00

Fejér évfordulós emlékei május 10-én

Héjj Vivien

Vége a sörhiánynak 

„A Kőbányai Sörgyár székesfehérvári telepén már a nyári szezonra emlékeztet a nagy forgalom. Gépkocsi gépkocsit ér, s viszik a hordós és palackozott sört szerte a községekbe, üzletekbe, italboltokba, eszpresszókba” – olvashatták lapunk 1962. május 10-i számában. Galamb Ferenc telepvezető arról is beszélt, az üzem területén nem szabad elfogynia a sörnek, még a legnehezebb napokon sem. A telepvezető örömmel jelentette ki, hogy a korábbi években tapasztalt időszakos sörhiányt véglegesen felszámolták. 

Megyei másfél milliárd 

1972-ben a gazdagodó hétköznapokról hozott hírt lapunk: a takarékos Fejér megyei lakosok betétkönyveinek összege elérte a másfél milliárd forintot. „Százforintosokban ez 15 millió bankjegy. Ha ennyi 100 forintost egymás mellé helyeznénk, akkor a bankjegykígyó 2500 kilométer hosszan kanyarodna” – olvashatták, ahogy azt is, az akkori tapasztalat azt mutatta, a bank, a posták és a takarékszövetkezetek pénztáraiba egyre több pénzt vittek a takarékoskodó megyeiek. 

Címlapon a móri eset 

„Harmincnégy éve vagyok rendőr, de ilyen kegyetlen bűncselekménnyel még nem találkoztam” – mondta a bűntett helyszínén Orbán Péter dandártábornok, az ORFK vezetője. Húsz évvel ezelőtt az egykori móri bankfiók golyó ütötte ablaküvegének látványával szembesülhettek olvasóink a Fejér Megyei Hírlap címoldalán. Lapunk munkatársa a vérengzés helyszínéről tudósított. A mészárlás után a kisváros körül 80 kilométeres körben minden járművet ellenőriztek a géppisztolyos, golyóálló mellényes rendőrök. A hatóságok akkoriban két bűnözőt gyanúsítottak: Farkas Róbert és Horváth Szilárd korábban az ország területén több alkalommal hajtott végre pénzintézetek elleni fegyveres rablást. A tragédia helyszínén reménykedő hozzátartozók és megdöbbent helybéliek várták a híreket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!