Rendőrségi

2009.08.04. 02:29

Megszüntették a nyomozást

Bodajk - Megszüntették az Oszlánszki Zsolt, Bodajk polgármestere ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt indított nyomozást.

Kiss László

Több mint egy évvel ezelőtt névtelen bejelentés alapján indult nyomozás Oszlánszki Zsolt, Bodajk polgármestere ellen. A gyanú szerint az elöljáró 2006 tavaszán, hivatali helyzetével viszaélve, azért utalt ki egy helybéli házaspárnak fejenként tízezer forintot, hogy abból 13 ezret, a vele szemben csaknem két éve fennálló tartozására hivatkozva, visszakérjen. A nyomozás határidejét több alkalommal meghosszabították. A polgármester, akit október 23. alkalmával magas állami kitüntetésben részesítettek - etikai okokra hivatkozva -, az elismerés átvételét a nyomozás lezárásáig visszautasította. Mivel a nyomozás olyan bizonyítékot, mely a tanúk (azaz a házaspár) által előadottakat egyértelműen megerősítené, nem tárt fel, és ilyen jellegű eredmény a nyomozás folytatásától sem várható, a gyanúsítottal (azaz Oszlánszki Zsolttal) szemben folytatott eljárást bizonyítotság hiányában szüntettem meg - áll a megyei főügyészség határozatában.

Két névtelen bejelentés is érkezett Oszlánszki Zsolt, Bodajk polgármestere ellen. Ezek szerint az elöljáró azért utalt ki gyorsegélyt, hogy abból a segélyezettek a vele szemben fennálló korábbi tartozásukat kiegyenlítsék.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság június másodikán kelt levében értesítette arról Oszlánszki Zsoltot, hogy elllene hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást megszünteti. A bejelentés szerint szerint Oszlánszki az ellene zajló bírósági eljárásokban az őt védő Kolláth György ügyvédnek a polgármesteri hivatal számlájáról egyenlítette ki a tiszteletdíját, fiktív számlák alapján. A rendőrség tanúként hallgatta ki a segélyezettet, aki elmondta, hogy rokkantnyugdíjas és 2008-ban két alkalommal kért polgármesteri gyorssegélyt, mert az áramszámláját nem tudta befizetni. A polgármester ötezer, illetve kétezer forintot utalt ki a számára. A férfi a kihallgatás során úgy nyilatkozott: ő sohasem tartozott a polgármesternek és a segélyből sem adott vissza neki egyetlen forintot sem. 
A rendőrség megállapította, hogy nem állja meg a helyét a másik vád sem: a neves ügyvéd nem Oszlánszki Zsolt képviseletében, hanem az önkormányzati testület nevében indított perek ügyében járt el. Ezért kapta a szerződésben meghatározott összeget, melyről egyébként korábban képviselőtestületi döntés is született. A másik névtelen bejelentés esetében már nem zárult olyan egyszerűen a nyomozás. A fejenként tíz-tízezer forint polgármesteri gyorssegélyben részesített házaspár ugyanis tanúként azt állította, hogy a felvett összegből 13 ezret visszafizettek az elöljárónak. Így egyenlítették ki azt a korábbi tartozásukat, amely akkor keletkezett, amikor bútort vásároltak a település első emberétől. 

Oszlánszki Zsolt ezt tagadta. A gyorsegélyt szabályszerűen utalta ki, abból egy fillért sem kapott vissza - állította. A rendőrség megállapította, hogy a házaspár nehéz anyagi helyzetükre hivatkozva, nyolcadikos gyermekük ballagási öltönyének megvásárlására igényeltek polgármesteri gyorssegélyt, melyet még aznap megkaptak. A megyei főügyészség a nyomozást megszüntető határozata szerint a gyanúsított mindvégig következetesen tagadta bűnösségét. A segélyezett férfi tanúvallomása azonban több - a tartozás összegét, körülményeit, valamint a törlesztés módját illetően - ellentmondást is tartalmazott, továbbá a polgármester által bizonyítékként benyújtott hangfelvétel is megkérdőjelezhetővé teszi a szavahihetőségét - fogalmaz a nyomozást megszüntető határozat, melyet tegnap kapott kézhez Oszlánszki Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!