Reklám

2016.11.11. 13:13

Miként lehet az Amerikai Egyesült Államokba eljutni az ESTA vízum segítségével? (x)

Magyarországon, akárcsak a világ számos pontján, megannyi ember szeretne Amerikába költözni.

Ennek oka talán a sokak által ismert vagy már hallott amerikai álomban rejlik. Sajnos azt tudni kell, hogy az Amerikába való költözés abszolút nem egyszerű, és semmiképp sem lehet azt bármelyik Európai Uniós tagállamhoz hasonlítani ilyen téren. Amikor a bevándorlásról van szó, akkor sokan meglepődnek, hogy mennyi papírmunkával és elintéznivalóval jár ez, és míg így sem mindig garantált a siker. A sok törvény miatt nem lehet egyszerűen csak besétálni vagy munkát vállalni ebben az országban.

A sikerhez vezető út az ESTA vízummal kezdődhet, amit a turistavízum helyett vezettek be. Ha a jelentkezés zökkenőmentes volt, és elfogadták a kérelmet, akkor az két évig lesz majd érvényes. Ez az USA vízum minden belépéskor maximum 90 napos tartózkodásra jogosítja fel a tulajdonost. Kevesen tudják, de ebbe beletartozik a Kanadába, Mexikóba és környező szigetekre való belépés is.

Azt még fontos tudni, ha valaki 90 napon belül, a szabályokat teljes mértékben betartva hagyja el az Egyesült Államok területét, akkor nincsenek szabályok arra vonatkozóan, hogy mikor lehet újra visszajönni, sőt, már másnap lehetőség nyílhat erre. Kanada, Mexikó és a környező szigetek elhagyása nem tartozik bele a távozásba. Jogszabály arra sem vonatkozik, hogy egy évben hányszor léphet valaki be az ESTA vízummal. Rengeteg függ például a határőrön, és azt egy íratlan szabálynak lehet tekinteni, hogy az illetékesek azt preferálják, ha valaki többet tartózkodik az USA-n kívül, mint belül. Ezért is vélik úgy sokan, hogy az ESTA a turisták vízima.

Itt még fontos azt megjegyezni, hogy ha az ott tartózkodás alatt a turista egy amerikai állampolgárral vagy rezidenssel házasodik meg, tehát olyan személlyel, akinek van zöldkártyája, akkor beadhatják a zöldkártyára történő jelentkezést. Ennek köszönhetően pedig legálisan lehet az országban maradni. Más vízumváltás nem lehetséges az ESTA alatt. Azt nem szabad elfelejteni, hogy ha valaki túllépi a a vízum időtartamát, akkor már illegálisan tartózkodik ott. Természetesen ez azt jelenti, hogy az adott személy legális keretek között már nem tartózkodhat az országban. A hozzáértők viszont ismerik azokat a kis- és nagykapukat, amik rengeteg lehetőséget garantálnak. Például dolgozni is lehet illegálisan ott, és sokan vannak, akik rakodóként, pincérként, bébiszitterként, takarítóként, gyári munkásként tevékenykednek az Államokban. Azt hozzá kell tenni, hogy kockáztatni nem éri meg, hiszen rengeteg esetben buknak le azok, akik megpróbálják kihasználni ezt. Állampolgár pedig úgy lehet valaki, ha rendelkezik zöldkártyával. Öt év zöldkártya (amerikai állampolgárral való házasság esetén három év) után lehet jelentkezni erre. A folyamat része egy nyelvvizsga és egy általános vizsga, az amerikai történelem és politika alapjairól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!