igencsak laktató

2019.05.18. 15:00

Jöhet egy jó pizza? Harminc perc alatt elkészül

Az itt bemutatandó pizza hamarabb elkészül, mintha házhoz rendelnénk egyet.

Szanyi-Nagy Judit

Ha így készítjük, a szélein ropogós, belül puhább állagú tésztát kapunk Fotó: Szanyi-Nagy Judit

S ez csak egy érv amellett, miért készítse el ön is ezt a változatot! Másik nagy előnye, hogy a rá kerülő feltétet is magunk állíthatjuk össze, így garantáltan azt kapjuk, amire vágyunk. Adódik a kérdés: hogyan készül el ilyen hamar? Úgy, hogy bár élesztő kell hozzá, keleszteni nem szükséges! Sokaknak ez sem utolsó szempont. Az elkészítési idő (vagyis a harminc perc) pedig – alapanyagtól függően – az előkészületeket is magában foglalja!

A pizza hozzávalói: 40 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő (minél többet használunk, annál vastagabb lesz a tészta), 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál cukor, 2 evőkanál étolaj és másfél deciliter langyos víz.

Sonkát, bacont, virslit, brokkolit, sajtot, spárgát és paradicsomot is tehetünk rá

Az elkészítésnél egy tálba öntjük a lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, a cukrot és az étolajat, végül pedig a langyos vizet. A tálban kézzel összegyúrjuk a tésztát. Kezdetben ragacsos lehet. Ha a kezünkhöz tapad, adjunk még hozzá lisztet egészen addig, amíg a tészta el nem válik a kezünktől! Ezt követően lisztezett felületen nyújtsuk ki a kívánt méretre (28 vagy 32 centiméter) és a használt sütőfelülettől függő formára (például kerek pizzasütő lap, téglalap alakú tepsi)!

A tészta vastagságánál vegyük figyelembe, hogy sütés közben (az élesztőnek köszönhetően) az még vastagodni fog! Így az ízlésünknek megfelelően nyújtsuk ki azt – kezdésként ajánlott 1 ­centi vastagságúra hagyni, így a legközelebbi sütésnél már ismerni fogjuk a pizza „reak­cióit”, vagyis hogy mekkorára duzzad, és az nekünk bejön-e.

Ha így készítjük, a szélein ropogós, belül puhább állagú tésztát kapunk Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A tésztát bolti pizzakrémmel kenjük be! (Ezt persze házilag is el lehet készíteni, de ha a gyorsaság szempont az elkészítésnél, mindenképpen egy üzletben vásárolt alapot használjunk!)

Ízlés szerint tegyünk rá feltétet! (Közben folyamatosan figyeljük, nem tapadt-e le! Ha igen, lisztezzük az alatta lévő felületet! A legjobb megoldás, ha már egy beolajozott tepsiben vagy pizzasütő lapon pakoljuk meg a pizzát.) Próbáltam sonkával, baconnel, kolbásszal, virslivel, brokkolival, kukoricával, paradicsommal, lapka- és trappista sajttal, mindegyik feltét bevált.

A pizzát olívaolajjal vékonyan megkent pizzasütő lapra tettem, így került a 220 Cel­sius-fokra előmelegített sütőbe. Készre 15 perc alatt sütjük, a vége felé azért érdemes rápillantani a feltétekre!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!