Mintha étteremben (l)ennénk

2019.01.20. 15:30

Egy teljes menüsor köszön itt vissza – Éttermi minőség látványban, ízben

Búcsút inthetünk az éhes szájaknak, ha az alábbi menüsorral rukkolunk elő!

Szanyi-Nagy Judit

Padlizsánkrém házilag készített pirított kenyéren, koktélparadicsomok és salátadarabok ölelésében

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Előétel, leves, főétel, desszert. Ki merjük jelenteni: nem gyakori az efféle étkezés, már ha csak az otthoni ebédet nézzük. Tartalmasabb vasárnapi menüként lepjük meg családtagjainkat, vagy hozzánk érkező látogatóinkat az alábbi összeállítással!

Nem szép, de finom

Ha valaki igazán ízletes padlizsánkrémre vágyik – amit nem maga készít el házilag –, mindenképpen látogasson el Erdélybe! Amennyiben az otthoni verzióra voksolunk, a következő alapanyagokat használjuk: 360 g kisült padlizsán húsát, fél fej lilahagymát, 3 gerezd fokhagymát, 2 nagy csipet sót, őrölt feketeborsot és 100 g majonézt. A padlizsánokat először vágjuk félbe, majd 180 Celsius-fokon (légkeverés nélkül) mintegy ötven perc alatt süssük át. Időközben vágjuk finomra a lilahagymát, a fokhagymát pedig törjük át.

Ha elkészültek a padlizsánok, a belüket kaparjuk ki egy kanál segítségével, majd törjük össze egy villával. Ehhez lehetőség szerint ne fém evőeszközt használjunk, mert attól a padlizsán befeketedik! A növény belét ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az előkészített hagymákat és a majonézt, majd egy villával keverjük össze. Fogyasztás előtt egy napig érleljük hűtőben! Érdemes házi, pirítósként elkészített kenyérre kenni.

Padlizsánkrém házilag készített pirított kenyéren, koktélparadicsomok és salátadarabok ölelésében
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Krémes-zöldséges

Szezonja van a sütőtöknek, hát lássunk neki a belőle készült krémlevesnek! Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 30 dkg burgonya, 30 dkg héj nélküli sütőtök, 4 dl csirkehúsleves, 2 dl tej, só, cukor, reszelt szerecsendió, 2 dl tejszín, petrezselyem. A hagymát vágjuk apróra, majd étolajon süssük üvegesre. Adjuk hozzá a kis méretű kockákra vágott burgonyát és a szintén felkockázott sütőtököt, majd öntsük fel a húslével és a tejjel. Ízesítsük sóval, cukorral és reszelt szerecsendióval, forraljuk fel, és alacsony hőfokon – lefedve – főzzük puhára. Ha elkészült, az edényben található alapanyagokat törjük át szitán, vagy turmixoljuk össze. Így forraljuk fel még egyszer a levest, végül adjuk hozzá a tejszínt. Tálaláskor a lét hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel, és a pirított kenyérdarabkákról se feledkezzünk meg!

Szárított petrezselyemmel meghintett sütőtökkrémleves
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Tészta, házilag

Ricottával töltött parajos ravioli. Ez a főfogás akkor lesz igazán mennyei, ha a tésztát is magunk készítjük! Ehhez 12,5 dkg spenótlevélre, sóra, 15 dkg lisztre, 12,5 dkg durumbúzadarára, 2 darab tojásra és a kenéshez 1 db tojásfehérjére van szükségünk. A leszárazott, megmosott parajt dobjuk forrásban lévő, enyhén sós vízbe, majd az újraforrástól számítva főzzük addig, amíg össze nem esik – ez 1-2 percet vesz igénybe. Vegyük ki, egy szűrőben csepegtessük le, majd egy edényben botmixerrel pürésítsük. A lisztet vegyítsük el a búzadarával és egy csipet sóval, ezt követően adjuk hozzá a tojásokat és a pépesített spenótot. Az így kapott tésztát lisztezett deszkán gyúrjuk simára úgy, hogy közben – ha szükséges – apránként dolgozzunk bele még több lisztet, a ragadásmentes állagért. Ha sima és tapadásmentes lett a tészta, csomagoljuk folpackba és hűtsük egy órán át.

Parajos ravioli, ricottával töltve. Itt plusz snidlingmártással
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A töltelékhez 20 dkg ricotta, 10 dkg reszelt parmezán, 2 darab tojás, 3 dkg zsemlemorzsa, só, bors és 2 marék (körülbelül 2 dkg) bazsalikomlevél kell. A ricottába egy evőkanállal beleforgatjuk a parmezánt, hozzáadjuk a tojásokat és a zsemlemorzsát, majd botmixerrel krémes állagúra dolgozzuk. (Ha túl sűrű, hígítsuk egy kevés tejjel vagy tejszínnel.) Sóval, borssal ízesítjük, majd – szintén botmixerrel – összeturmixoljuk a bazsalikommal.

Visszatérünk a tésztához: lisztezett deszkán két vékony lapot nyújtunk belőle, az egyikre egymástól kis távolságban (4-5 centiméter) halmokat pakolunk a töltelékből, a köztes részeket pedig megkenjük a felvert tojásfehérjével. Erre borítsuk rá a másik tésztalapot, amit ujjainkkal nyomkodjunk meg a töltelékek mellett úgy, hogy biztosan lezárt tésztákat kapjunk. A tésztatáskákhoz késsel vagy derelyevágóval szeljük fel a teljes lapot a töltelékes halmok közelében, majd mindezt egy kevés liszttel meghintve hagyjuk 20 percig szikkadni. Az így kapott raviolikat sós vízben 5–7 perc alatt főzzük ki, az állagot kóstolással ellenőrizzük! Tetejét megszórhatjuk sajttal, de készíthetünk hozzá mártást is.

Szépen megformázott sajttorta, tetején maracujaöntettel – de a karamellt is elbírja!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Sajtból van a torta

A sajttorta hozzávalói: 10 dkg vajas keksz, 50 dkg zsíros tehéntúró, 2 evőkanál vaj, 30 dkg krémsajt, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 3 evőkanál citromlé, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg liszt. A kekszet törjük össze, majd aprítógépben daráljuk finomra. Törjük át a túrót. Olvasszuk meg a vajat, keverjük össze a keksszel, majd terítsük el a sütőpapírral kibélelt forma alján. Keverjük össze a krémsajtot, a túrót, a citrom héját és levét, a cukrot és a vaníliás cukrot. Mindezt dolgozzuk simára kézi habverővel. Keverjük hozzá a lisztet, majd a krémet kenjük a keksz­alapra. A 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 45 percig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!