Felkockázva vagy csonttal, részletkérdés, az alapanyag a nem mindegy!

2020.08.08. 12:00

„Marha” jó szabadtéri főzögetés

Ha itt a nyár, ugye, komám, a szív nemcsak a víznek szalutál, de egy jó bográcsos ételnek is.

Szanyi-Nagy Judit

A csont melletti húsok bizony ízletesebbek! Fotó: SzNJ / FMH

Tizenkét-tizenöt főre a következőképpen ajánljuk szabadtéren a marhapörkölt elkészítését.

Hozzávalók: 5 kg marhalábszár (felkockázva vagy csonttal), 1,5 kg vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 20 dkg füstölt szalonna, 1 kávéskanál köménymag, 60 dkg zöldpaprika, 1 darab csípős paprika, 30 dkg paradicsom, só, 3 evőkanál őrölt pirospaprika és 2 dl száraz vörösbor.

A szalonnát felcsíkozzuk, zsírjára pirítjuk. Kivesszük a sült szalonnát, a zsírhoz hozzáadjuk a kockára vágott hagymát, valamint a szétzúzott fokhagymát. Ezt dinszteljük, majd hozzáadjuk az előzőleg megpirított (kipattogtatott) köménymagot. Beletesszük a (korábban felkockázott) marhalábszárat, a felkarikázott paprika felét, és a csuma nélküli, kereszt alakban bevágott, egész paradicsomokat. Amikor ez utóbbiak kellően megpuhultak, a héjukat érdemes azokról eltávolítani és kidobni. A húst fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen hogy ellepi. Sózzuk.

A csont melletti húsok bizony ízletesebbek! Fotó: SzNJ / FMH

Ezt követően a bográcsba tesszük a felkarikázott paprika másik felét, valamint a félbevágott erős paprikát. Az egészet mintegy két órán át főzzük, közben időnként megforgatjuk, az elfőtt levet pedig szükség szerint pótoljuk. Miután minden összetevő késznek látszik, a pirospaprikát csomómentesre keverjük a vörösborban, így öntjük hozzá az ételhez. Kis ideig rotyogtatjuk, majd tálaljuk – lehetőségeink szerint kenyérrel vagy főtt burgonyával, illetve savanyúsággal. A hús vásárlásakor jó, ha szem előtt tartjuk: a csont melletti húsok ízletesebbek, mint csont nélküli társaik. A marhalábszár feldolgozásakor ügyeljünk arra, hogy annak külső hártyáját még a bográcsba kerülés előtt néhány helyen bevagdossuk, máskülönben az a sütésnél összehúzódik, s így a hús felkunkorodik. Marhalábszár már csonttal, szeletben is kapható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!