Feltéttel vagy feltétlenül

2020.04.11. 07:30

Pihe-puha, meleg, foszlós – A kalács a húsvét része

Simán vajas, vajas-mézes vagy lekváros, esetleg natúr – mindegy is, ki hogyan fogyasztja, a kalács rendszerint az ünnepi asztal részét képezi.

Mindmegette, Szanyi-Nagy Judit

Kitűnő reggeli a frissen elkészített kalács egy pohár kakaó társaságában Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Hozzávalók: 60 dkg liszt, 7 dkg margarin, 3 dkg friss élesztő (vagy 7 gramm száraz élesztő), 1 mokkáskanál só, 1 mokkáskanál kristálycukor, 4 dl tej, 2 darab tojássárgája. A nyújtáshoz: liszt. A tepsi kikenéséhez: margarin. A tetejére: 1 evőkanál tej, 1 darab tojássárgája.

A tésztához egy mély tálban elmorzsolunk három evőkanálnyi lisztet a margarinnal. Ezután beleszórjuk az élesztőt, a sót és a cukrot. A tejet kézmelegre langyosítjuk, hozzáadjuk a tojássárgájákat, majd ráöntjük a lisztes-élesztős elegyre.

A maradék lisztet hozzáadjuk, és lágy tésztává dolgozzuk. Ha túl lágy lenne, kevés lisztet adunk még hozzá. A tésztából cipót formálunk, egy mély, belisztezett tálba vagy kelesztőtálba fektetjük, és 40 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a duplájára nő.

Egy gyúrólapot belisztezünk, és a tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd egyenként körülbelül 30 centiméter hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, a szárakat pedig – mint egy copfot – befonjuk.

Kitűnő reggeli a frissen elkészített kalács egy pohár kakaó társaságában
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A fonott kalácsot margarinnal kikent tepsibe fektetjük, ruhával letakarjuk, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ha újra megkelt, tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben mintegy 20 percig sütjük (légkeveréses sütőben 180 Celsius-fokon).

Ezután a tejes tojássárgájával újra átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép, aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, végül rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!