Egyszerű, bolondos receptjeink

2020.04.01. 16:00

Még a profi szakácsok, séfek is ezekre a nagyszerű fogásokra esküsznek!

A péksütemények, különösen a kenyér, a zsemle és a kifli, remek alapját képezik a különböző ételkülönlegességeknek. Tán nem is gondolnák, mennyi arca lehet egy kenyérnek! (A most bemutatandó receptek nagy része más péksüteménnyel, így a zsemlével és a kiflivel is működik.)

Szanyi-Nagy Judit

A minden vajjal megkent kenyér – rajta akácméz is pihen

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

„Drágám, lemegyek a boltba egy kenyér!” – szólhat a kedves, ha egy kicsit játszani szeretne a magyar nyelvvel. Menjen is a boltba gyorsan, s hozzon egy kiló veknit, hogy azzal aztán művészkedni tudjon a konyhában! Persze – tesszük hozzá gyorsan – a házi kenyérnek továbbra sincsen párja, így aki arra adná a fejét, továbbra is ajánljuk neki az otthoni cipó elkészítését!

Gazdaságos

Noha a belsőségeket sokan nem szeretik, az igazi magyar konyha egyik alapja a májkrémes kenyér. Ennek elkészítéséhez nincsen sok hozzávalóra szükségünk: vegyünk egy májkrémes konzervet, valamint néhány szelet kenyeret! A karéjokat sorakoztassuk fel egymás mellé, majd a konzervet óvatosan nyissuk ki! Vigyázzunk, nehogy megvágjuk magunkat a fedelével! Ezután vegyünk egy kenőkést, s a májkrémet egyenletesen oszlassuk el a kenyér egyik oldalán!

Jól csúszik

A következő recepttel azért kell vigyáznunk, mert ha az étel kicsúszik a kezeink közül, az biztosan a megkent felén landol majd!

A vajas kenyérhez egy doboz vagy egy kocka jó minőségű vajra, illetve kenyérre van szükségünk. Nyissuk ki a vajat, egy kenőkéssel szedjünk belőle, s szépen oszlassuk el azt a kenyéren!

A minden vajjal megkent kenyér – rajta akácméz is pihen
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Haladóknak

A gyakorlottabb konyhaművészek a vajas kenyérre egy réteg lekvárt is kenhetnek. A gyümölcsmáz lehet bármilyen ízű: szilva, barack, eper… S a házi és a bolti változatok is nagy sikert arathatnak. A megkenésnél ügyeljünk arra, hogy a lekvárt ne húzzuk ki a szélekig, máskülönben könnyen összekenünk vele mindent!

Profiknak

Akinek a vajas-lekváros kenyér nem okoz kihívást, a két réteg közé mézet is tehet – legyen az akác, hárs vagy repce. Arra fokozottan ügyeljünk, hogy a mézet ne csorgassuk túl!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!