Igazi finomság

2020.03.15. 08:00

Egy üdítő sütemény ebéd utánra?

Nem könnyű összetéveszteni más finomsággal az „üdítős süteményt”. Igen, ez a neve. Nem véletlenül.

Szanyi-Nagy Judit

Ez a „hamis üdítős szelet”, avagy igazán látványra hasonlít az eredetire

Fotó: Szanyi-Nagy Judit

Lakodalmak, családi összejövetelek egyik nagy kedvence a Fanta szeletként is ismert desszert. Mutatjuk az alap elkészítési módot, majd két másik verziót!

Az eredeti üdítős sütemény esetében 6 tojássárgáját kikeverünk 6 kanál cukorral. Hozzáadunk 4 kanál lisztet, 2 kanál kakaót, fél csomag sütőport, 1 dl étolajat és a felvert tojások habját. Ezt zsírozott, lisztezett tepsiben sütjük meg. Kész is a piskótaalapunk.

A krémhez kikeverünk 25 dkg margarint 20 dkg porcukorral, majd óvatosan hozzáadunk 1 csomag túrót (vagyis 25 dekagrammot). Ezt kenjük a kihűlt tészta tetejére.

A mázhoz 7 dl sárga színű üdítőt (Mirinda, Fanta) lassú tűznél sűrűsödésig főzünk 2 csomag vaníliás pudinggal. A legfelső rétegét ez adja a süteménynek. Miután kihűlt, egy-két órára hűtőbe tesszük, utána fogyasztható az édesség!

Ez a „hamis üdítős szelet”, avagy igazán látványra hasonlít az eredetire
Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A „hamis” üdítős szeletnél a felső réteg – ami az esszenciáját adja – megmarad, azonban piskótaalapként mást készítünk, a krémbe pedig barack is kerül. A tésztához 30 dkg finomliszt, 15 dkg kristálycukor, 15 dkg puha margarin, 1 csomag sütőpor és 2 darab tojás kell.

A krémhez 1 liter tej, 40 dkg kristálycukor, 4 csomag vaníliás pudingpor és 110 dkg (vagyis 3 nagy pohár) tejföl szükséges. A süti tetejét elkészíthetjük az előzőleg leírt módon, de ha könnyítenénk magunkon, és tényleg csak látványban szeretnénk üdítős sütit készíteni, a tetejéhez vegyünk 2 csomag színtelen tortazselét és 50 dkg (konzerv) őszibarackot!

Kezdésképpen az alap hozzávalóit összegyúrjuk, majd gáztepsi méretűre nyújtjuk úgy, hogy egy kis perem is legyen a szélén. Megfőzzük a krémet a tejjel, a cukorral, és a pudinggal. Miután elkészült, levesszük a tűzről és egyesével belekeverjük a tejfölöket. A kész krémet a már tepsibe nyújtott tésztára öntjük, a tetejét pedig beborítjuk meghámozott, apró darabokra felszeletelt őszibarackkal. Ezt sütjük meg 170 Celsius-fokon körülbelül 30 perc alatt.

Ízlés szerint rétegezhetjük a süteményt: ha magasabb desszertet szeretnénk kapni, a piskótaalapon fekvő krémre kerüljön még egy piskóta, majd egy újabb adag krém, erre illeszkedjen a máz.

Ha a desszert megsült, ráöntjük a zselét, az egészet hűtőbe tesszük és csaknem 1 óra elteltével szeletelhetjük.

Különlegesebb változata ennek, ha narancsos üdítő helyett például szénsavas, meggy ízű itallal, főznivaló epres pudingporral és magozott meggy­befőttel készítjük el a teljes süteményt meghatározó mázat. A siker valószínűleg itt sem marad el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!