gyümölcsrizs

2020.02.26. 14:30

Desszertből sem mindegy, mi kerül elénk

Amint a zöldségek, úgy a gyümölcsök is kiváló alapanyagai a böjti időszaknak. Mutatunk pár üdítő fogást!

Szanyi-Nagy Judit

Minél több szezonális gyümölccsel érdemes elkészíteni az itt bemutatott házi gyümölcsrizst Fotó: Pixabay

Négy személyre a következő gyümölcsrizs, gyümölcsös rizskása receptet ajánljuk a Magyar Ortodox Egyházmegye gyűjtése alapján.

Hozzávalók: 12 dkg rizs, 4 dl natúr vagy vaníliás rizs-, netalántán szójatej vagy egyéb növényi tej, 5 evőkanál porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél darab citrom héja, 1,5 dl növényi tejszín (például zabtejszín, szójatejszín) – ez elhagyható –, 12 dkg friss vagy kompótgyümölcs, valamint – szintén elhagyható elemként – néhány szem dióbél vagy néhány csipet mandulaforgács.

A rizst a növényi tejjel, plusz körülbelül 2 dl vízzel felöntve feltesszük főni. Ha krémesebb rizskását szeretnénk készíteni, a növényi tej egy részét helyettesítsük 1,5 dl növényi tejszínnel! Főzés közben kevergessük gyakran, mert hajlamos odaégni!

Amikor a rizs puhára főtt, kihűtjük, majd belekeverjük a vaníliás cukrot és porcukrot, a felkockázott gyümölcsöket és a citrom lereszelt héját. (Csak a sárga részt reszeljük bele, mert ha a fehér rész is belekerül, keserű lesz tőle az egész étel!) A gyümölcsrizst tegyük desszertes tálkákba és egyengessük el a tetejét! Díszíthetjük néhány szem gyümölccsel vagy egészben hagyott dióbéllel, esetleg szórhatunk rá egy kevés mandulaforgácsot is.

Télen nyers almát, körtét, banánt, esetleg mandarint választhatunk bele, kompótgyümölcsök közül például cseresznyét, szilvát, őszibarackot; nyáron bogyós gyümölcsöket, így meggyet, áfonyát, epret és málnát, esetleg szilvát, nektarint. Minél változatosabb, annál egészségesebb.

Minél több szezonális gyümölccsel érdemes elkészíteni az itt bemutatott házi gyümölcsrizst
Fotó: Pixabay

Készítsünk töltött-sült gyümölcsöket! Hozzávalók négy személyre: 4 db alma vagy körte, darált dió vagy mogyoró, mák, mandulaszirom, búzacsíra, sűrű lekvár vagy méz.

A körtéket félbevágjuk és kivájjuk a közepüket. Ugyanígy járhatunk el az almákkal, vagy meghagyhatjuk azokat egészben is, csak vágjuk ki a belsejüket!

A töltelékek tetszőlegesen kombinálhatók. Célszerű sűrű lekvárt vagy mézet választani, és annyi diót, mákot, búzacsírát keverni hozzá, hogy lágy, de nem folyós, szilárd masszát kapjunk. A túl híg tölteléket nehéz tölteni, ráadásul könnyen kifolyik és odaég.

Egy nagy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és ráhelyezve a megtöltött gyümölcsöket, 180 fokon addig süssük, amíg megpuhulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!