a teteje roppanósabb, a belseje pedig lágyabb

2019.10.20. 07:30

Gyúrós pite: itt az omlós-almás

Minden nap egy alma az orvost távol tartja, szól a mondás. Vajon ez az almás pitére is igaz?

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Könnyen tesztelhetjük, hiszen hamar elkészül ez, a nagyi sütijéhez hasonló finomság. Azért gyorsan hozzátesszük: az előkészítés némely pontja kicsit körülményes, de megéri bíbelődni vele!

Kezdjük a hozzávalókkal: 50 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 darab tojás, fél csomag sütőpor, 15 nagy darab alma, 1 csomag vaníliás cukor, 15 dkg kristálycukor és ízlés szerint fahéj.

Kezdésképpen a lisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük, majd ebbe a keverékbe belemorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot és a tojásokat, s mindezt összegyúrjuk. Ha a tészta szétesne, morzsolódna, adjunk hozzá egy kevés tejet, az megtapasztja.

Alul tészta, felül tészta, középen pedig (ajánlottan) sok-sok alma
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Az egy gombóccá gyúrt tésztát lisztezzük meg, hogy ne ragadjon, majd osszuk két részre, így hagyjuk állni egy kis ideig!

Eközben az almákat nagy lyukú reszelőn reszeljük le – hámozás nem szükséges –, részletekben adjuk hozzá a kristálycukrot, s fokozatosan keverjük össze az egészet! Közben nyugodtan kóstolgassuk a tölteléket, mert az alma fajtájától (savanyúságától) függően kevesebb, de akár több cukrot is kívánhat! Miután az egészet összekevertük, következik a körülményesebb rész: hogy a tészta ne ázzon el, az almából nyomkodjuk ki a levét! Ezt követően adjuk hozzá a fahéjat, vaníliás cukrot.

Vissza a tésztához: az egyik gombócot sodorjuk ki, majd helyezzük a tepsi aljába (zsiradék nem szükséges)! Erre tesszük a léfosztott almát, s egyenletesen elosztjuk rajta, majd kisodorjuk a másik tésztát, és ráfektetjük a gyümölcs tetejére. Hogy sütés közben a sütemény ne hólyagosodjon fel, villával érdemes megszurkálni annak tetejét. A sütőt 170 Celsius-fokra előmelegítjük, ebbe tesszük – alul-felül sütésre állítva – a leendő piténket. Az első percekben ne nyitogassuk az ajtót, de a vége felé – húsz perc környékén – már érdemes rápillantani a sütire, hiszen ha a teteje aranybarna színt kap, elkészült!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!