strandon és fesztiválon is menő

2019.08.31. 16:00

Van, aki forrón szereti: kopasz kutya és lángos

Legyen retró vagy amerikai, bármelyik változat könnyedén elkészíthető otthon a hot dogból. De a lángos sem nagy ördöngösség!

Szanyi-Nagy Judit

Sajtos-tejfölös lángos és színes jégkása Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Főleg, hogy előbbi étel esetében egy kicsit csalunk: a hot dog kiflit nem mi készítjük el, a boltban vásároljuk. Amennyiben retró ízvilágra vágyunk, válasszunk egy hosszú, vastag, sós fajtát, ha pedig az új trendeknek szeretnénk megfelelni, egy (leginkább négy darabot egy pakkba) csomagolt, édesebb verziót keressünk!

Hogy a kiflik bolti állaga ne érződjön, azokba tegyünk trappista sajtot (a retró kiflit széltében vágjuk ketté, a közepét egy fakanál nyelével nyomjuk be, így válik tölthetővé; az amerikait pedig egyszerűen hosszában szeljük ketté az egyik oldalán)! Főzzük meg az ízlésünknek megfelelő virslit, majd azokat egyenként tegyük a mikróban előzőleg megmelegített kiflikbe! Szájízünk szerint kerülhet bele ketchup, mustár és majonéz; a retró életérzéshez elengedhetetlen a csalamádé, az amerikai változat pedig kígyóuborkát kíván. Ez utóbbira – szintén akár boltban vásárolt – pirított hagymát is szórhatunk.

Az uborkás amerikai változat
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

További igazi strandételként tartjuk számon hazánkban a lángost. Nyolc–tíz darab elkészítéséhez a következő hozzávalókra van szükségünk: fél kg liszt, 1 dl tejföl, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 tojás, 1 teáskanálnyi só és 1 evőkanál olaj.

Kezdésként az élesztőt futtassuk fel 1 dl langyos tejben egy kevés cukorral. Ezt követően a liszthez adjuk hozzá a tojást, a tejfölt, a sót, az olajat, a felfuttatott élesztőt, valamint – fokozatosan – a maradék tejet is. Ezt alaposan dolgozzuk ki, majd gyúrjunk belőle lágy tésztát! Ha elkészültünk, takarjuk le, és mintegy fél órán át, meleg helyen kelesszük!

Az idő letelte után a tésztát nyújtsuk ki nagyjából fél centiméter vastagságúra, majd szaggassuk tetszés szerinti méretűre. Ha nincsen a szaggatáshoz használható formánk, ezt a műveletet kézzel is elvégezhetjük: a kelt tésztát vágjuk nyolc egyenlő részre, formáljunk belőlük kis bucikat, majd nedves kézzel nyújtsuk ki azokat, ügyelve arra, hogy el ne szakadjanak.

Sajtos-tejfölös lángos és színes jégkása
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A még nyers lángost tegyük bő, forró olajba! Ebből a mennyiségből érdemes annyit (közepes lángon, egyszer átforgatva) kisütnünk, amennyi egy helyben elfogy, hiszen frissen az igazi. A maradék tésztát tegyük kiolajozott zacskóba, így tárolhatjuk a hűtőben egy héten keresztül. A friss lángosról csepegtessük le az olajat!

A hagyományos – vagyis a fokhagymás, tejfölös, sajtos – feltétek mellett tzatzikis változatot is készíthetünk. Hozzávalók: egy kígyóuborka egyharmada, 2 gerezd fokhagyma, pár csepp citromlé, fél pohár natúr joghurt, só, bors, 1 mokkáskanál olívaolaj.

Az uborkát lereszeljük, hozzányomjuk a fokhagymát, rácsepegtetjük a citromlevet. Összekeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, sót, borsot és az olívaolajat, újabb keverés – és kész is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!