2019.06.02. 11:00
Rengeteg étel jól csúszik tejszínnel, gombával megspékelve
Mindegy, hogy tésztát vagy rizst tálalunk köretként, lényegében bármihez passzol a tejszínes-gombás csirkemell.
Spagetti, de nem bolognai szósszal: tejszínes-gombás csirkével!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap
Hozzávalók 4 adaghoz: 800 gramm csiperkegomba (jelen esetben konzervgombát használtunk; értelemszerűen a friss változat jobb ízű, s kisebb mennyiség is elegendő belőle), 1 darab csirkemellfilé, 2 dl főzőtejszín, 2 evőkanál finomliszt, 3 gerezd fokhagyma (elhagyható), ízlés szerint só, bors, valamint 3 evőkanál olaj.
Előbb feldolgozzuk a csirkemellet: a húst közepes méretű kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, majd kevés olajon addig sütjük, amíg fehér színű nem lesz. (A hús levet ereszt majd!) A csirkedarabokat merjük ki egy másik edénybe, majd a már használt serpenyőbe tegyük bele a gombát, s azt is fűszerezzük! Pároljuk lefedett serpenyőben, majd ha elérte a kívánt minőséget, állagot, szedjük ki és adjuk a csirkéhez!
A főzőtejszínt hígítsuk fel egy kevés vízzel, ezután a liszt segítségével készítsünk habarást! A serpenyőben maradt lével keverjük azt csomómentesre, s pár (két-három) perc alatt forraljuk össze! Ha túl sűrűnek találjuk a habarást, hígítsuk egy kis víz hozzáadásával! (Amennyiben a könnyebb megoldáshoz ragaszkodunk, elég egyszerűen a gomba-hús kettősére önteni a főzőtejszínt, nem kell habarást készítenünk belőle!)
Ebbe a szószba forgatjuk bele a gombás csirkemellet, egy serpenyőben mindezt pár perc alatt összeforraljuk, ízlés szerint fokhagymát nyomunk bele, ezt követően vesszük le végleg a tűzről! Tálaláskor friss petrezselymet vagy koriandert szórunk rá, s amint azt a bevezetőben is írtuk: mellé rizst, tésztát egyaránt tálalhatunk. Ezúttal a spagettitészta mellett döntöttünk. SzNJ