ananász a pizzán avagy mit tehetünk a tésztánkra?

2018.08.11. 19:00

Olasz vagy olaszos ételek?

Az olasz ételek meghódították a világot. Ez nem is lehet vita tárgya. Mi, magyarok is rengeteg pizzát és spagettit fogyasztunk, sőt ma már, még ha lassabban is, egyéb itáliai fogások is kezdenek teret hódítani az otthoni konyhákban. Az olaszok persze nem feltétlenül örülnek ennek.

Borsányi Bea

Az egyik legnagyobb bűn, amit a pizzával tehetnek: az ananász

Forrás: shutterstock

Ha olasz recepteket keresünk, garmadával állnak rendelkezésünkre magyar nyelvű oldalak a világhálón, sőt a televízió tematikus csatornáin is nyomon követhetjük, hogyan készülnek a különböző séfek és cukrászok keze alatt az ismert és kevésbé ismert olasz ételek, desszertek. Ha netán még angolul is beszél az ember, akkor még bővebb a választék.

Már a legnagyobb közösségi hálón is vannak olyan oldalak, amelyek recepteket, trükköket közölnek, illetve mutatnak be videón.

Ám amennyiben valóban eredeti olasz fogásra vágyunk, érdemes alaposabban a receptek mélyére nézni, mert ahogy az lenni szokott, az aprónak tűnő részletek a legfontosabbak.

El a kezekkel! – ne törjünk tésztát a lábos felett, az olaszok sem teszik
Fotó: Pxhere.com

Ennél a pontnál fontos kérdéshez érkeztünk: milyen is az eredeti pizza, spagetti, netán lasagne? Amikor arról beszélünk, hogy az olasz ételek meghódították a világot, nem feledkezhetünk meg a tényről, hogy egy kicsit minden országban hozzájuk is nyúltak, az adott nemzet szája ízéhez igazították őket. Úgy tűnik, leginkább Amerikában – ahol persze az égvilágon szinte mindent amerikanizálnak – sikerült átalakítani és ezáltal elferdíteni az olasz recepteket. Legalábbis ez derül ki az Italians mad at food (magyarul: az ételek miatt dühös olaszok) elnevezésű, az egyik közösségi hálón futó csoport bejegyzéseiből. Ezek szerint Amerikában nap mint nap követnek el merényletet az olasz konyha ellen. Az igaz, hogy például a pizza nekik köszönhetően lett világszerte ismert, és nem az olaszok kemény marketingmunkájának gyümölcseként eszik ma a fél világ pizzát. De a nálunk is kedvelt hawaii pizza – sonkával, ananásszal – mégiscsak merénylet! Az olaszokat a hideg rázza tőle. Még hogy ananász a pizzán… Ugyanilyen felháborítónak tartják a tészták csirkehússal történő párosítását, ami szerintük egyenesen az olasz konyha megerőszakolása.

Az említett oldalon egyébként sok más hasonló „eltévelyedésre” is felhívják a figyelmet a dühös olaszok. A legtöbb természetesen a pizzával és a spagettivel kapcsolatos.

Az egyik legnagyobb bűn, amit a pizzával tehetnek: az ananász
Fotó: shutterstock

Csak hogy néhányat említsek a teljesség igénye nélkül: a spagettitészta eltörése főzés előtt; a kifőtt tészta megsózása (a sót a főzővízbe kell tenni); nagy fazék vízben történő főzés helyett a tészta serpenyőben készítése, netán tejben kifőzése, és még lehetne sorolni. A barbecue-pizza miatt még Jamie Olvierről is leszedték a keresztvizet, akit arra kértek a bejegyzésben, tisztelje jobban az olasz tradíciókat.

Mielőtt levágott lófejet találnak az ágyukban, nem árt vigyázni!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!