Az ezerarcú cukkini

2018.07.05. 12:00

Kezdődik a cukkini szezonja – Akár desszert is lehet belőle

Július-augusztus kétségkívül a cukkini szezonja. A zöldség az utóbbi években vált rendkívül népszerűvé hazánkban, mivel a diétázók, egészségtudatos életmódra törekvők számára is remek alapanyagként szolgál.

Szanyi-Nagy Judit

Nemcsak kiegészíti a tésztát, de helyettesíti is azt a minden részében felhasználható cukkini

Forrás: Pxhere

A cukkini valóban ezerarcú, amely főként annak köszönhető, hogy az íze leginkább semleges. Ezért is szeretik sokan: ízvilága a fűszereknek köszönhetően remekül befolyásolható, ráadásul nem okoz puffadást, energiatartalma pedig csekély. És persze hússal is feldobható!

A gyorsaság erény

Azoknak a konyhaművészeknek kifejezetten ajánlott a cukkini elkészítése, akik a gyors és finom ételeket pártolják. A rántott verzió mellett cukkinifasírtot is készíthetünk belőle. Ehhez elég 1 nagy cukkinit leszerelnünk, majd tegyük félre, s negyed óra elteltével nyomkodjuk ki a levét. Keverjük össze 3 tojással, 1 gerezd zúzott fokhagymával és 1 csokor aprított petrezselyemmel. Adjunk hozzá 10 dkg reszelt sajtot, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Az így kapott zöldségfasírtot bő olajban süssük ki.

Nemcsak kiegészíti a tésztát, de helyettesíti is azt a minden részében felhasználható cukkini
Fotó: Pxhere

Százszázalékos

A növény nagy erénye, hogy teljes mértékben felhasználható: nem kell hámozni, kibelezni, sőt, a virágát még salátákhoz is alkalmazzák. S akkor is jó választás, ha lecserélnénk a tésztát. Ezesetben hámozzuk meg a zöldséget, gyaluljuk vékony szeletekre, majd sózzuk meg. A tetejére már csak egy tetszés szerinti szószt kell önteni, például paradicsomból vagy húsraguból.

Színkavalkád

A paprika, paradicsom és a hagyma mellé remek kiegészítő a cukkini, azzal együtt egy különleges lecsót kaphatunk. Vágjunk vékony szeletekre 20 dkg vöröshagymát, pároljuk meg négy gerezd fokhagymával együtt. Tegyünk rá 32 dkg hámozott, apróra vágott paradicsomot, majd ha levet eresztett, adjuk hozzá az ujjnyi hasábokra vágott 32 dkg cukkinit és 48 dkg zöldpaprikát. Sózzuk, fedő alatt főzzük, majd ha elérte a kívánt állagot, szórjuk meg 4 dkg fűszerpaprikával. A megfelelő állag eléréséig kicsit rottyantsuk meg. Ha tartalmasabb verziót készítenénk, forráskor szaggassunk bele nokedlit, tálaláskor pedig adjunk hozzá sajtot.

Édes cukkini

Lédússága és semleges íze miatt a cukkini egy muffin vagy pite alapját is képezheti. Előbbi esetén, miután lereszeltük és megsóztuk az 50 dkg cukkinit, hagyjuk állni. Olvasszunk fel 10 dkg margarint, keverjük el 2 tojással, reszeljünk bele 1 gerezd fokhagymát, adjunk hozzá 10 dkg apróra vágott vöröshagymát, 1 kis pohár natúr joghurtot, 10 dkg reszelt sajtot és az állott, kinyomkodott cukkinit. 25 dkg tönkölylisztet keverjünk el fél csomag sütőporral, sóval, borssal, majd adjuk a masszához. A muffint a margarinnal kikent formákban 180 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig süssük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!