Pirított kenyér zöldségekkel

2018.07.04. 11:00

A bruschettához is illik a cukkini

A fokhagymával bedörzsölt, pirított kenyérszeleten általában paradicsom és sonka foglal helyet. Használjunk cukkinit is!

Szanyi-Nagy Judit

Pirított kenyér zöldségekkel

Forrás: Pxhere

A Közép-Olaszországból szár­mazó bruschettát az utóbbi néhány évben fedezték fel Magyarországon. A zöldséges-sonkás kenyérszelet nagy népszerűségnek örvend, hiszen a „hagyományos” pirítóson túlmutat. Ezen ugyanis van még só, bors, fokhagyma, valamint extra szűz olívaolaj is. Az általában előételként vagy étkezések közötti harapnivalóként felszolgált ételt ‒ amennyiben már unnánk az eredeti verziót, vagy csak szeretünk kísérletezgetni ‒ ajánlott cukkinivel is elkészíteni!

A tradicionális verzióhoz hasonlóan paradicsomosan is készíthetjük a házi bruschettát. Ehhez 1 darab zsenge cukkini, 1 darab paradicsom, (lehetőleg nem friss) kenyérszeletek, olívaolaj és só szükséges. Mossuk meg a cukkinit, majd kockázzuk fel. Hasonlóan tegyünk a paradicsommal is: kockázzuk fel, a levét pedig csepegtessük le. A kenyérszeleteket rakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd locsoljuk meg olívaolajjal. Helyezzük azokra a cukkini- és paradicsomkockákat, s előmelegített sütőben pirítsuk meg az ételt. A kész bruschettát sózzuk meg, ezt követően fogyaszthatjuk.

Az olasz előételt cukkinivel is fel lehet dobni Fotó: Pxhere

Paradicsom helyett sajttal is elkészíthetjük az olasz előételt. A zsenge cukkinit kockázzuk fel, az 1 csomag bivalymozzarellát pedig vágjuk körülbelül fél centiméteres darabokra. Pirítsuk meg a cukkini mindkét felét. A vastag szeletekre vágott kenyereket kenjük meg olívaolajjal, majd sütőben süssük ropogósra úgy, hogy még ne a végleges állapotot kapjuk. Ha ezzel megvagyunk, tegyük a cukkinit és a mozzarellaszeleteket a kenyerekre, majd az ételt addig süssük, amíg a sajt megolvad a tetején. Ha elkészült, a fűszerezésről se feledkezzünk meg: használjunk sót, borsot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!