Recept

2018.06.30. 16:00

A házilag készített kézműves hamburgernél nincsen jobb

Van, hogy az ember megkívánja a hamburgert, de az otthonából nem szeretne kimozdulni. Ilyenkor érdemes előkapni a grillsütőt, és elkészíteni a házi verziót, saját húspogácsával.

Szanyi-Nagy Judit

Ha elkészült a hús, pihentessük még a melegen

Fotó: Pxhere

Egy általános hamburgerhez alapként a marhahúst ajánljuk. A megfelelő darált hús kiválasztásakor ügyeljünk annak zsírtartalmára: az ideális érték 20-25 százalék körül mozog ‒ bár, gyorsan hozzátesszük, természetesen az ízlések itt is eltérhetnek. A vékonyabb húspogácsák 10 dkg körüli súlyt nyomnak, az átlagos verzió pedig 15 dkg szokott lenni. Az elkészítést tekintve érdemes szobahőmérsékletű alapanyaggal dolgoznunk, hiszen ez az otthon készített étel sütési idejét és minőségét egyaránt befolyásolja.

Amikor a húst formázzuk, lehetőleg ne préseljük túl erősen, máskülönben rágós és kemény lesz. Jó taktika, ha előbb golyót formálunk belőle, majd azt dobáljuk a két tenyerünk között, ezt követően pedig ‒ például egy befőttesüveg szájának segítségével ‒ nagyjából azonos méretűre alakítjuk a pogácsákat. Ha megvan, a húsok közepét a hüvelykujjunkkal kicsit nyomjuk be, az ugyanis a sütéskor felpúposodik majd.

Ha elkészült a hús, pihentessük még a melegen
Fotó: Pxhere

A fűszereket ‒ sót, borsot ‒ a sütés előtt ízlés szerinti mennyiségben szórjuk a pogácsák mindkét oldalára. Grillezés közben a húst ne nyomkodjuk, ne szurkáljuk meg, máskülönben elveszti nedvességtartalmát s egyben intenzív ízét is. Minél több ideig sül a hús (minél inkább átsütött), annál keményebb és rágósabb lesz ‒ érdemes ezt is szem előtt tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!