Receptek

2013.10.01. 10:40

Recept: ízletes finomság, a mindenhez jó kalács

Az édesanyák, nagymamák szinte mindig kitalálnak valami nagyon finomat, amivel meglephetik a családtagokat.

Kovalcsik Katalin

Halenár Istvánné, Gyöngyi számára ez a természetes állapot, amióta nem az iskolában foglalkozik a gyermekekkel. A most következő kalács receptjének származását nem beszéltük meg, de arról sikerült első kézből megbizonyosodni, hogy igencsak finom kennivaló.

Nem édes, nem sós, pont olyan, amelyhez lehet vajat, sajtot, lekvárt, de akár füstölt sonkát is fogyasztani. Kell hozzá 60 deka liszt, egy csomag élesztő, 2 csomag vaníliás cukor, egy mokkáskanál só, egy tojás, 3 deci tej, 2 deci tejszín, csak annyi cukor, amennyi az élesztő futtatásához szükséges, ha van 4 deka tejpor, de ez el is maradhat. Az élesztőt a szokásos módon kelesztjük, bedagasztjuk a tésztát a hozzávalókkal és másfél órán át pihentetjük.

Ekkor átgyúrjuk és négy cipót formálunk a tésztából. Hagyjuk kelni, de most csak húsz percig az alapanyagot, majd a cipókat egyenként nyújtsuk ki 15-ször 25 centis csíkokra. Tekerjük fel a csíkokat, mintha rétest készítenénk, majd gömbölyítsük fel, mint a csigaházat. Minden lappal így teszünk, majd egy mély fém vagy agyagformában szorosan egymás mellé helyezzük a csigaházakat. Ezután még másfél órán át hagyjuk pihenni, kelni a tésztát, majd sütés előtt kenjük le tejjel a tetejét. Süssük 175 fokon.

Szép magas lesz, mutatós, de ami a lényeg, hogy ízletes reggelihez, vacsorához való finomság lesz a jutalma a türelemnek, a minőségi alapanyagoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!