Receptek

2013.07.23. 16:52

Könnyű csokis édesség: barackos álom

A csokoládés süteményeknek még strandszezonban, forró nyári kánikulában sem könnyű ellenállni. Tegyük félre egy kis időre a fogyókúrát, élvezzük a szezon ízeit!

Miskei Anita

Itt a barack szezonja, ráadásul az idei igazán jónak mondható, sok a termés, kedvező áron hozzájuthatunk a boltokban, s a piacokon is. Ha már több üveg baracklekvár készült, és legalább ennyit meg is ettünk, dobjuk fel süteményeinket a szépségesen sárga  és édes gyümölccsel.

Tegyük félre egy rövid időre a fogyókúrát, s élvezzük a gyümölcsös édességek ízét! Hiszen a mértékletesség számít! A sárgabarack a legegyszerűbben elkészíthető süteményt is izgalmassá varázsolja, tehetjük muffinba, vagy piskótába. Sőt, könnyű nyári ízével megédesíthetjük a vacsorát, ha egy pohár tejet is felszolgálhatunk a kakaós, sárgabarackos süti mellé. Melyhez nem kell más, mint 3 egész tojás, öt deka puha margarin, 10 dekagramm porcukor, 18 deka finomliszt, egy kis sütőpor, két-három evőkanál kakaópor, és legalább 50 dekagramm friss sárgabarack.

A kakaós, barackos sütemény gyorsan, alig félóra alatt elkészül

Válasszuk szét a tojásokat. A tojássárgáját keverjük habosra a 10 dekagramm porcukorral és az 5 deka margarinnal. Nem kell habverő, néhány perc alatt kikeverhetjük. A tojásfehérjét verjük kemény habbá 8 deka porcukorral, majd forgassuk bele a tojássárgáját. Lassan, finom mozdulatokkal keverjük össze, hogy a kemény habbá vert tojásfehérjét ne törjük össze. Ezt követően hozzáadhatjuk a pici sütőporral és kakaóval elkevert finomlisztet is. Simítsuk a masszát margarinnal  kikent és kilisztezett tepsibe, majd szórjuk rá a felkockázott sárgabarackot. Ha van, gazdagon szórjuk meg barackkal, ne csak a tészta tetejére kerüljön a gyümölcsből. Előmelegített sütőben, körülbelül  170 fokon húsz percig sütjük. Csak akkor szeleteljük fel az édességet, ha az már kihűlt. Tálaláskor pedig szórjuk meg porcukorral a barackos sütit.

Ha valaki még ennél is édesebb ízekre vágyik, a barack mellé étcsokoládé darabokat is szórhat a tésztába. Ha pedig könnyedebb finomság tálalását tervezzük, ne szórjuk kakaót a tésztába. A barack a sárga piskótában is igazán jól mutat. A tésztát egyébként bármilyen gyümölccsel, cseresznyével, meggyel, körtével, sőt, még befőttel is elkészíthetjük.


Azoknak sem kell lemondani az édességekről, akik fogyókúráznak. Hiszen a finomlisztet helyettesíthetik teljes kiőrlésűvel, a kristálycukrot, porcukrot pedig barnára, vagy nádcukorra cserélhetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!