Ráckeresztúr

2017.03.05. 10:48

Értékeljük értékeinket! - Megkezdődött a gyűjtőmunka

Újjáalakult a Ráckeresztúri Települési Értéktár Bizottság, melynek elnöke Bereznai Istvánné lett, tagjai Gajdó Ágnes, Kövesd Ildikó és Szabó József.

Gajdó Ágnes

A bizottság az első ülésen elfogadta a működési szabályzatot, s megvitatta azt is, miként lehetne bevonni a település lakóit az értékmentő, értékőrző munkába.

Egyhangú döntés született két javaslatról, melynek értelmében a Szent Kereszt felmagasztalása római katolikus templom és a műemléki védelem alatt álló, 1779-ben készült Szentháromság-szobor bekerült a Ráckeresztúri Települési Értéktárba. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy a Szent László-emlékévben rendbe teszi a falu határában álló szobor környékét, melynek talapzatán a kilencszáznegyven éve trónra lépett és a nyolcszázhuszonöt éve szentté avatott lovagkirályt ábrázoló dombormű látható.

Szentháromság-szobor Fotó: Herkli Antal

Az értéktár bizottság elnöke elmondta, minden érték, amit egy település annak tart. Ennek szellemében folytatódik a gyűjtőmunka, melyhez bárki, a Ráckeresztúrról elszármazottak is csatlakozhatnak. A Ráckeresztúr közigazgatási területén fellelhető, illetve az itt létrehozott nemzeti érték felvételét a települési értéktárba bárki kezdeményezheti. A javaslatot formanyomtatványon lehet benyújtani, amely letölthető a település honlapjáról. A javaslattétel ingyenes. A javaslatnak tartalmaznia kell a javaslattevő adatait, az értéktárba felvételre javasolt nemzeti érték adatait, fényképét vagy audiovizuális dokumentációját, valamint szakértő, illetve szakmai vagy civil szervezet támogató- vagy ajánlólevelét. A beérkezett javaslatokat a Települési Értéktár Bizottság megvizsgálja, és dönt a települési értéktárba történő felvételről vagy a felvétel elutasításáról.

Fotó: A szerző

A Hősök kertjében álló emlékművek mellett a helyi értéktárba kerülhet a temetőkápolna, a plébánia épülete, a Szent László-szobor, a Lyka–Brauch-kastély, a Keresztúr nevű települések emlékműve, az Ivánkay-kastély, Ráckeresztúr keresztjei, és még sok minden más is. Remélhetőleg megmozdul a település lakossága, s ötleteivel, javaslataival segíti a bizottság munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!