Pusztavám

2017.03.02. 12:02

A bányakárokról tartottak lakossági fórumot Pusztavámon

A Márkus-hegyi bánya működése közben több lakóépületben kár keletkezett, ám a bánya illetékesei –a törvényekre hivatkozva – zömmel elutasítják a kárigényeket.

Civil Tudósítónktól

A napokban rendeztek lakossági fórumot a Pusztavámi Művelődési Házban, ahol a lakók ismét hangot adtak elégedetlenségüknek a bányával kapcsolatban. Mint ismeretes, több mint 30 éven át folyt a szénkitermelés a falu alatt, s ennek következtében volt olyan lakóház, ami megsüllyedt, megrepedezett. Az említett lakossági fórumon Pintér István alpolgármester elmondta, hogy több mint 200 kárigény érkezett be a helyi önkormányzathoz, amelyet továbbítottak a Magyar Villamos Művek Zrt. Márkus-hegyi telephelyére. Az elmúlt évben 62 helyszínt látogatott meg egy igazságügyi szakértő és egy, a bányát képviselő személy, akik 17 épületnél a statikai vizsgálatot is elvégezték. Eddig összesen két épületnél állapították meg a bányakár jogosságot, a többi háztulajdonos igényét elutasították.

Pintér István alpolgármester a felmérések lassúságát kifogásolta, hiszen – mint mondta – nap mint nap szembesül a helyi lakók elégedetlenségével. Javasolta, hogy a bánya alkalmazzon még egy igazságügyi szakértőt, hogy a felmérések felgyorsuljanak.

A jelenlévő Forisek István, a bánya törzskari termelési igazgatója, válaszában kitért arra, hogy az igazságügyi szakértő minden esetben a fennálló törvények szellemében jár el. Azt kell megállapítania, hogy a károk, összefüggenek-e a szénkitermeléssel.

A Márkushegyi bánya szinte valamennyi dolgozója leszámolt tavaly év végén. A fotó az utolsó műszak végeztével készült Fotó: Nédó Géza

A lakosság részéről nagy volt a morgás, el is mondták, hogy a földmozgásokat még ma is érzik, pedig a konkrét termelést 2015. december 31-én befejezték. (Tavaly már csak úgynevezett rekultiváció zajlott.)

– Az nem lehet véletlen, hogy a fürdőszobában a burkolat minden ok nélkül megrepedezik – kiabált be egy nő a fórumon.

Többen is elmondták, hogy jelentős károk keletkeztek az épületeikben, s egyszerűen nem hiszik el azt, amit a termelési igazgató mond. Több mint egy órán át tartott panaszáradat, ám Forisek István a fennálló törvényekre tudott csak hivatkozni.  Ígéretet tett, hogy a továbbiakban is azon fáradozik, hogy a problémát közösen megoldják.

Végül Törő Gábor országgyűlési képviselő javaslatát fogadták el a lakók és a jelenlévő képviselő-testület tagjai.

– Amennyiben nem lesz megegyezés a bányával, javaslom, alakítsanak pertársaságot, s ügyüket vigyék a bíróság elé. A magam részéről mindet megteszek, hogy a jogos kárigényeket kielégítsék – mondta Törő Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!