Pusztavám

2016.04.04. 14:40

40 éves a pusztavámi kórus

Pusztavám - A község Német Nemzetiségi Énekkara ebben az évben tartotta megalakulásának 40. évfordulóját. Ebből az alkalomból a hétvégén, szombaton a helyi művelődési házban rendezték meg a XIII. Énekkaros Találkozót is.

Nédó Géza

Az énekkar 1976-ban alakult Endrődi Alfréd iskolaigazgató vezetésével. Sokáig baráti dalkörként működött a helyi művelődési ház csoportjaként. Tevékenységének célja a régen elfelejtett pusztavámi német népdalok felelevenítése, felkutatása. Az énekkar hosszú évekig gyűjtötte a falu németajkú énekeit. Külföldi kapcsolatokat épített ki a burgenlandi Nickelsdorf, a német Geretsried, a szlovák Lakszakáll és a türingiai Fridrichroda kórusaival. Jelenleg az egyesületnek 23 aktív tagja és 26 pártoló tagja van. Az énekkar rendszeresen fellép a pusztavámi Sváb-bál, Fejér Megyei Nemzetiségi Napok rendezvényein. A kórusok országos minősítőjén az együttes 2002. június 2-án és 2007. május 19-én ezüst fokozatú minősítést, 2013. április 13-án pedig kiemelt arany fokozatot nyert el.

Az évforduló alkalmából emléktáblát avattak a Kossuth utcai Tájházban. Az énekkaros találkozó a magyarországi németek himnuszával kezdődött. Köszöntőt mondott: Lisztmayer János pusztavám polgármestere, Franz Heilig a Magyarországi Német Önkormányzat Kulturális és Médiabizottságának tagja, Bódi Krisztina, a Landesrat ének szekciójának elnöke. Küldöttség érkezett Geretsriedből, Pusztavám testvértelepüléséről is. Az ünneplő kórust többen is méltatták: Gerlinger Tibor, Möllmanné Stál Erzsébet és Macher János. Staudt István a kórus karnagya a helyi művészeti csoportok vezetőitől, ajándékot vehetett át.

Az ünnepségen jubilánst is köszöntöttek, Farkas Józsefné személyében, aki a megalakulás óta a kórus tagja.

A változatos programban az első fellépő együttes a helyi óvodás tánccsoport volt, őket követte a pusztavámi általános iskola énekkara. Színpadra lépett a Liederkreis Német Nemzetiségi Kamarakórus Mórról, a Német Nemzetiségi Énekkar Szomódról, a Móri Harmonikások, a Német Nemzetiségi Énekkar Pilisborosjenőről, a Gánti Német Nemzetiségi Hagyományőrző Kórus tagjai. Végül az ünnepeltek zárták a műsort. A műsor befejezése után táncmulatság kezdődött, ahol az esti hangulatos vigassághoz a zenét a Vértessomlói Heimattöne Kapelle zenekar szolgáltatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!