Púder Nélkül

2011.09.29. 06:10

Carrie-ékszer, a Szex és New York világából

A minőségi ékszer a nő legjobb barátja tartják sokan, éppen ezért az ötvös is az.... Nagy Ilona most a legújabb divatirányzatokba kalauzol bennünket.

S. Töttő Rita

- Édesanyám találta ki, hogy legyek ötvös, mert nagyon jó volt a kézügyességem - árulta el tizenhét évvel ezelőtti pályaválasztásának okát Nagy Ilona székesfehérvári ékszerész, aki azóta is az aktuális trendeknek igyekszik eleget tenni a minőségi ékszerek terén.

- A legfontosabb alapelvem, hogy tartós és szép kiegészítőket készítsek, amelyek örök értéknek számítanak tulajdonosuknak. Ma a  Szex és New York főhőse, Carrie Bradshaw nyaklánctípusa a legkelendőbb. Ez tulajdonképpen nem más, mint egy nemesfémből kialakított név két oldalt lánchoz erősítve. Lehet benne egy apró kiegészítő, kristály vagy ciráda, de egyébként egy egyszerű medál. A karikagyűrűk esetében most a széles és lapos fehérarany a legdivatosabb. A hagyományos féldomború, sárga változatot nem igazán keresik, csak az idősebb korosztály. A matt és a fényes felület egyaránt menő, de maximum egy vonalat vagy nagyon apró követ kérnek bele, a túlcsicsázás nem jellemző - mutatja  Ilona legújabb ékszereit, amelyek valóban trendi, csinos darabok, s amelyeket egy-egy pár vagy éppen fiatal hölgy kérésére készített.

Ő  egyébként a nagyobb típusú fehér darabokat szereti, amelyekben egy apró extra különlegesség található. De, mint mondja, munka közben egyáltalán nem hord ékszert, hiszen az zavarná a ténykedésben. Sőt, nem is készít magának semmit. - Ha lenne rá időm, hogy készítsek magamnak valamit, akkor inkább a munkával foglalkoznék - mondja logikusan. Most is csupán egy szolid fülbevalót visel, ezt is csak a kedvünkért teszi. Egy egysoros köves darab, a mai kor divatja szerint menő csattal a fül mögött. De erről majd később...

Az ékszerekből természetesen viselőjük stílusára, egyéniségére is lehet következtetni. Kiderül belőle, hogy visszahúzódó vagy magabiztos az illető,  alkalmazott, esetleg önálló vállalkozást vezet. - Ha férfi jön be hozzám, mert egy hölgynek vásárolna, mindig megkérem az illetőt, hogy meséljen választottjáról: sportos vagy inkább elegáns-e, királylányos vagy szolidabb. Ezek alapján segítek gyűrűtípust választani, mert például egy sportos hölgy nem szívesen viselne túlcsicsázott darabot, vagy fordítva: egy nőcis nő nem biztos, hogy örülne egy modernül csiszolt és vágott gyűrűnek. 

Aki nemesfémből készült fülbevalót választ, nem a bizsuszerűen lógó típust, hanem a rövid, elegáns változatot keresi - mutatja Ilona, s elárulja azt is, hogy manapság a francia kapocs az egyik legjobb választás, amelyben akár aludni, pihenni is lehet, mert hátul nem szúrja a bőrt, nem fogja össze a fülcimpát. Leveszi saját fülönfüggőjét, s megmutatja, milyen is az. A gyöngyös, színes kristályos ékszerek ma nem kelendőek, kevesen választják ezeket. Az ékszerész által készített köves darabok egyébként tartósabbak, mint a manapság divatos, színes, csiszolt kristályok, amelyek könnyen kiesnek a helyükről, mert ragasztottak - Én foglalatba helyezem ezeket  -árulja el Ilona, aki a  férfiak divatjáról is rendelkezik tapasztalatokkal: ők szinte egyáltalán nem tetetnek követ az ékszerükbe, ha mégis, az maximum egy apró fekete gyémánt. De ez a határ - teszi hozzá az ötvös. 

Szerző: S. Töttő Rita

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!