Programok

2009.06.18. 08:01

Gitárfesztivál Balatonfüreden

Idén is a nemzetközi gitárzenei élet kiválóságait hívták meg a Balatonfüredi Gitárfesztiválra, amely szombaton kezdődik és egy héten át tart a tóparti városban; a legnagyobb sztár Jang Hszüe-fej (Yang Xuefei), aki először lép fel magyar közönség előtt.

feol.hu

A rendezvény keretében öt helyszínen mintegy 20 program és 15 fellépő várja a zenekedvelőket Balatonfüreden.
A fesztiválon fellép a világ egyik leghíresebb gitárművésze, a fiatal, 32 éves Jang Hszüe-fej, aki hétéves korában kezdett gitározni, és alig múlt tíz éves, amikor első nyilvános koncertjét tartotta a kínai nemzetközi gitárfesztiválon. Ő volt az első kínai gitáros, aki klasszikus zeneiskolában tanult Pekingben, majd klasszikus gitártanulmányokat folytathatott nyugaton nemzetközi ösztöndíjjal.
Eötvös Zita programmenedzser az MTI-nek elmondta: a ma már Londonban élő kínai gitárművész június 24-én 20 órakor ad koncertet az Anna Grand Hotel dísztermében, majd másnap délelőtt mesterkurzust tart az Eszterházy teremben.
A rendezvénysorozat fellépői között van a Csáki András, Szilvágyi Sándor, a francia Gabriel Bianco, a német származású Thomas Müller-Pering, a horvát gitárművész Zoran Dukic, és Olaszországból érkezik a fesztiválra Giampaolo Bandini. A neves előadók mellett fiatal muzsikusok és zenészek is bemutatkoznak a közönségnek.
A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál során a klasszikus zene, a dzsessz, a flamenco és a könnyűzene szerelmesei is kedvükre csemegézhetnek a programok között.
Az egyhetes programsorozat idején a Kisfaludy Színpadon, az Anna Grand Hotel dísztermében, a Balaton Szabadidő és Konferenciaközpontban és a Kisfaludy Galériában nézhetik, illetve hallgathatják a koncerteket az érdeklődők, az Eszterházy teremben pedig CD- és kottavásár, valamint hangszerkiállítás várja a rendezvényekre érkezőket.
A szervezők tájékoztatása szerint idén nem tartják meg a gitárfesztivál keretében a világ leghosszabb koncertje Guinness-rekordkísérletet. Ezt a rekordot 2007. július 1-jétől a magyarok tartották, a tavalyi fesztiválon ennek újbóli felállítása 216 órányi folyamatos zenélést jelentett. Eötvös Zita az MTI kérdésre elmondta: a tavalyi balatonfüredi rekordot idén márciusban döntötték meg Amerikában 255 órányi zenéléssel.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!