Programok

2010.07.01. 15:16

Pénteken kezdődik a nyári zenei évad az Esterházy-kastélyban Fertődön

Péntektől szeptember közepéig csaknem harminc zenemű csendül fel az Esterházy-kastély dísztermében és zenetermében Fertődön (Eszterházán).

MTI

Haydn Eszterházán komponált több szimfóniája, köztük a B-dúr és az E-dúr a mostani hétvégén hangzik fel korhű hangszereken az Orfeo Zenekar előadásában Vashegyi György vezényletével. A koncertnek az újonnan aranyozott díszterem ad helyet - mondta el Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója az MTI-nek csütörtökön.
A XVI. Haydn fesztivál július 9-én nyílik. Azon a hétvégén Ágoston András hegedűművész és Rost Andrea operaénekes közreműködésével adnak három koncertet pénteken, szombaton és vasárnap a Budapesti Vonósok. A következő hétvégén az előzőhöz hasonlóan három hangversenyre kerül sor a Budapesti Vonósok tolmácsolásában.
Július 23. és augusztus 7. között kamarakoncerteknek ad helyet a kastély. A Capella Savaria nyitóhangversenyét követően Ránki Dezső zongoraművész július 24-én szólóesten, Perényi Miklós gordonkaművész, Rohmann Imre zongoraművész és Rolla János hegedűművész triója július 30-án lép a közönség elé. Az augusztus 7-iki hangversenyen az Erkel Kamarazenekar játszik. 
Augusztus 13. és 15. között ismét Haydn Eszterházán írott szimfóniái kerülnek műsorra. Az Orfeo Zenekar egyebek között a G-dúr, az F-dúr és az Oxford szimfóniát adja elő.
Az V. Haydn vonósnégyes- fesztivál nyitókoncertjén a brit London Haydn Quartet vendégszerepel szeptember 3-án. A továbbiakban fellép a francia Quatuor Ebene, a német Signum Quartet, az orosz Anima Quartet, valamint a Keller Vonósnégyes. A fesztivál záróhangversenyét az Accord Quartet adja szeptember 12-én.
A nyári zenei szezon idején szüneteltetik a rekonstrukciós munkákat a díszteremben és a zeneteremben - közölte Varga Kámán. Az állványzatokat elbontották, a kastély "ékköve", a díszterem és a zeneterem fogadókész, várja a zenehallgató közönséget. 
Az aranyozás a díszteremben csaknem teljesen kész, az egykori pannók mérethű keretei is visszakerültek a falakra. A kályhák, a kandallók és a négy évszakot jelképező szobor felújítása még tart. A zeneteremben a XX. századi mészréteg alól csontszínű vakolat került elő, ami a korábbinál légiesebb megjelenést kölcsönöz a teremnek - emelte ki az igazgató.
A díszterem és a zeneterem az Esterházy-kastély 1,6 milliárd forintos rekonstrukciója keretében újul meg döntően európai uniós forrásból. A munkálatok tavaly kezdődtek Eszterházán. A barokk-rokokó kastélyt Esterházy "Fényes" Miklós herceg építtette XVIII. század második felében. Az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidencián mindennaposak voltak a fényűző ünnepségek. Még Mária Terézia is vendégeskedett a hercegi rezidencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!