programajánló

2020.11.06. 08:00

Márton-napi falatozás, mulatozás, ökotúra és mozinap is vár Fejérben a hétvégén

Nem tudod még, merre indulj el a hétvégén? Adunk pár tippet, amik közül mindenki megtalálja a neki tetszőt!

V. Varga József

A Vadászfegyverek – Fegyvervadászok című kiállítás és fegyverbemutató december 27-éig látogatható a Halász-kastélyban

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap Archív

Kiállítás

Péntek (november 6.)

Agárd, 18 óra: Mészáros András természetfotós kiállítása az Agárdi Közösségi Házban. Megnyitó, és a tárlat bemutatása. Utána a Boka–Esze Duo koncertje (Bokányi Zsolt – ének, Esze Zsolt – zongora).

Bicske, 10 óra: Fejér megyei őszi verses böngésző. Kiállítás és játék a városi könyvtárban. A megyéhez köthető költők műveiből összeállított kiállítás november 22-éig látható az olvasóteremben. A tárlathoz kapcsolódóan online kvíz várja az érdeklődőket a könyvtár honlapján (beküldési határidő: november 20.), de a kiállítást megtekintők a helyszínen, papíron is válaszolhatnak a kérdésekre. A helyes megfejtést beküldő családok között könyvjutalmat sorsolnak ki.

Dunaújváros, 10 óra: A 70 éves város! „Hétszáz nap alatt város született a kukoricaföldek helyén”. A születésnapi kiállítás november 15-éig látogatható az Intercisa Múzeumban. A tárlat azt mutatja be, hogy hét évtizeddel ezelőtt „… Sztálinvárosban, mint valami molekulában, összegyűlt az ország valamennyi tája, fajtája és társadalmi osztálya. A legértékesebb alkotó elemek és kalandorok, kiváló szakmunkások és lumpenproletárok, a földtől még el nem szakadt parasztmunkások és egykori grófok, a szocializmus harcosai és fasiszták, nagyra törő fiatalok és deklasszáltak, apácák és prostituáltak, évszázados kohászcsaládok komoly tagjai és aranyásók úgy keveredtek össze a városban, mint a Martin-kemencében a tiszta nyersvas a rozsdás ócskavassal”.

Fehérvárcsurgó, 10 óra: Őskori halomsírok a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban címmel állandó régészeti kiállítás látható a Károlyi-kastélyban. A tárlat anyagát a Szent István Király Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött 2700 éves, mind tudományos szempontból, mind látványosságban kiemelkedő leletek adják.

Kápolnásnyék, 10 óra: A Vadászfegyverek – Fegyvervadászok című kiállítás és fegyverbemutató december 27-éig látogatható a Halász-kastélyban. A lőfegyver- és vadászattörténeti kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeum fegyverraktárának legizgalmasabb darabjaira épül. A mintegy 80 fegyvert felvonultató tárlaton a látogatók megismerhetik a vadászfegyverek színes palettáját, az íjászattól kezdve a lőfegyvereken át egészen a solymászatig. A kiállított tárgyak közül az egyik legkülönlegesebb műtárgy a híres afrikavadász, Kittenberger Kálmán utolsó vadászpuskája. A fegyverbemutatók a vadászfegyverek használatába engednek betekintést.

Székesfehérvár-Kisfalud, 16 óra: Erdélyi viseletek – kiállítás a Kisfaludi Közösségi Házban. A kiállítás megtekinthető november 18-áig a közösségi ház nyitvatartási idejében (hétköznap 16 és 20 óra között).

Székesfehérvár, 10 óra: Isten gyermekei. Hegedűs 2 László képző-, fotó- és filmművész kiállítása november 21-éig látogatható a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház Szent Korona Galériájában. Az idén 70 éves művész munkáinak fő alkotóelemei a talált és készített tárgyak, motívumok, képek és gondolatok. Alkotásainak egyik legfontosabb jellemzője a furcsa, szokatlan, sokszor szürreális képzettársítás. A tárlat kurátora Kis Emőke gyűjteményvezető.

Székesfehérvár, 10 óra: Titkos kalendárium – Fekete István vándorkiállítás. A vándorkiállítás első, nyitó állomásának helyszíne a Gárdonyi Géza Művelődési Ház Könyvtára. A kiállítás megtekinthető november 27-éig a könyvtár nyitvatartási idejében, csoportoknak bejelentkezés alapján. (Hétfő, kedd és szerda 10 és 17 óra, csütörtök 13 és 19 óra, péntek 9 és 16 óra, szombat 10 és 14 óra között.)

Székesfehérvár, 10 óra: Demeter Lajos fafaragásai november 28-áig láthatók a Vörösmarty Mihály Könyvtár Széna téri Tagkönyvtárában.

Székesfehérvár, 10 óra: Trianon képeslapokon. Sárosi István gyűjtő kiállítása november 28-áig látható a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai Tagkönyvtárában.

Székesfehérvár, 18 óra: Téli tárlat. A Székesfehérvári Művészek Társasága tagjainak képző-, ipar- és fotóművészeti kiállítása a Pelikán Galériában. Megnyitja: Gärtner Petra művészettörténész. Megtekinthető december 18-áig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között.

Székesfehérvár: Időtlen érték. Tízéves születésnapját ünnepli a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium Őszi tárlata. A kiállítást a járványvédelem miatt rendhagyó módon, a gimnázium közösségi oldalán tekinthetik meg az érdeklődők.

Székesfehérvár: Hétvezér Galéria – az új tanév gyermekalkotásai az iskola közösségi oldalán tekinthetők meg.

Szombat (november 7.)

Bicske, 16–18 óra: Óriás teknős kiállítás a művelődési központban.

A Vadászfegyverek – Fegyvervadászok című kiállítás és fegyverbemutató december 27-éig látogatható a Halász-kastélyban
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap Archív

Vasárnap (november 8.)

SZÉKESFEHÉRVÁR Szent István halála – festménybemutató Fehérváron. Halmay Tivadar, az Áron Nagy Lajos Művészetbarát Kör tagjának, Szent István

halála című új, nagyméretű festményét november 8-án, vasárnap 10 órakor, az istentiszteletet követően tekinthetik meg az érdeklődők a Markó S. Mária Emlékalapítvány szervezésében Székesfehérváron, a Nyitrai úti Közösségi Házban. A kép keletkezését, történelmi hátterét az alkotó mutatja be.

Rendezvény

Péntek (november 6.)

Mór, 16.30 óra: Fiatal Olvasók Klubja. Őszi varázs. Helyszín: a Lamberg-kastély gyermekkönyvtára. (Az olvasóklubba folyamatosan várják a 12–16 éves gyerekeket, fiatalokat. Lehet csatlakozni!)

Székesfehérvár, 19 óra: Égbolttúra – Jupiter, Szaturnusz, Mars. Őszi bemutató a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban.

Szombat (november 7.)

Bicske, 16 óra: Eszti és Guszti királysága. Fenyő, Szellő és Bíbor… – interaktív tündéri játszóház és játékos vetélkedősorozat a Petőfi Művelődési Központban.

Csákberény, 13 óra: Márton-napot tartanak az orondi szőlőhegyen. A Sáfrán pincénél Márton-napi finomságokkal (töltött libanyak, libaaprólék-leves, zúzapörkölt, libazsíros kenyér, orondi sajttál) és idei újborokkal, valamint forralt borral várják az érdeklődőket. Napos idő ígérkezik, így a Vértesbe innen induló túraútvonalak is bejárhatók.

Csór, 9 óra: Országos településfásítási program, faültetés és falutakarítás. Találkozás a polgármesteri hivatal parkolójában. Az önkormányzat a munka során meleg teával szolgál, a munkát követően pedig ebéden lát vendégül mindenkit.

Pákozd, 15 óra: Márton-nap a Kultúra Háza udvarán. Kreatív csalogató: lámpáskészítés; táncház; lámpás libakereső verseny. 16.30 óra: Lámpás felvonulás. Útvonal: művelődési ház – húsbolt – művelődési ház. Libazsíros kenyér, forró tea, jó hangulat…

Sárkeszi, 12 óra: Tökös nap a nyugdíjasklub rendezésében a faluháznál. Töksütés kemencében, kürtőskalács-készítés, szalonnasütés, hamuban sült krumpli, meleg tea és forralt bor.

Szabadbattyán, 10 óra: Harminc díszfát ültetnek el a településen. A facsemeték elsődlegesen a gyermekek által használt területekre kerülnek, de a Cifra-kertben is pótolnak platánfákat. Találkozás Falubattyánban, a játszótéren. A szervezők mindazokat az önkénteseket várják, aki szívesen vesznek részt a nagyközség szebbé tételében.

Székesfehérvár, 10–12 óra: Írópalánták, figyelem! Megújult Tollpihe Meseíró Klub. Jó a fantáziád, szívesen találsz ki történeteket, de időnként elakadsz az írásban? Segítünk! A foglalkozássorozat második alkalma (folyamatosa kapcsolattartás az alkalmak között). Vezeti: Benkő Andrea, MTVA szerkesztő-műsorvezető, pedagógus. Korosztály: 3–8. osztályig.

Székesfehérvár, 10 óra: Őszi ökotúra Sóstón. Csaknem 2 órás séta a Sóstó Természetvédelmi Területen. Ismerkedés a változó természettel a pihentető és feltöltő túrázás során. Találkozás a Sóstó Látogatóközpontnál. A résztvevők száma maximum 30 fő, a részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi elérhetőségek valamelyikén: [email protected]; Sóstó Látogatóközpont: (06-22) 202-373, 06-70-669-9010.

Vasárnap (november 8.)

Székesfehérvár, 11 óra: Márton-napi libás mese. Éliás – Tóbiás. Bábjáték az Igézőben. A mese után közös zenélés. Vége van a nyárnak, őszi szelek járnak, útra kelnek a madarak. Ha útra kelnek, Márton sem maradhat rest, világgá indul. Egy ilyen szép lúd mégsem maradhat mindig a baromfiólban! Vajon mi lesz ebből, ki segít neki és ki nem? Szurkoljunk együtt Mártonnak!

Art mozi nap

Vasárnap (november 8.)

Székesfehérvár, 10 órától: 5. Európai Art mozi nap a Barátság moziban. 10 óra: Napsugár – feliratos olasz-lengyel filmdráma; rendező: Carlo Sironi. 12.15 óra: Előzmények törlése – feliratos francia-belga vígjáték; rendező: Benoit Delépine. 14.30 óra: Spirál – magyar-román dráma; rendező: Felméri Cecília. 16.15 óra: Becsúszó szerelem – magyar romantikus vígjáték; rendező: Nagy Viktor Oszkár.

Koncert

Szombat (november 7.)

Mór, 19 óra: Jazz és Mór. A Hot Jazz Band koncertje az Erzsébet téri Művelődési Házban. (Köszönjük, Magyarország!)

Székesfehérvár, 16.30 óra: Chopin-koncert a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A zeneszerző műveit Kovács Gergely zongoraművész tolmácsolja (mazurkák és keringők, polonéz és szonáta). A műsorvezető Szabó Balázs zenetörténész. Előzetes regisztráció szükséges: [email protected] vagy 06-70-324-5511. (A Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat Fryderyk Chopin-koncerttel ünnepli a Lengyel Függetlenség Napját. A hangversennyel a nemzeti ünnep mellett a zeneszerző születésének 210. évfordulója alkalmából is tisztelegnek.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!