programajánló

2020.09.25. 07:25

Kertművészet, hangverseny és szüreti felvonulás is vár a hétvégén Fejérben

Nem tudod még, mihez kezdj a hétvégén? Adunk pár tippet, amikből kedvedre válogathatsz!

V. Varga József

A Család és életmód hétvége egyik programjaként a Sóstó Látogatóközpont munkatársai vasárnap bemutatókkal, foglalkozásokkal készülnek, bejárhatjuk a védett területet is

Fotó: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

Kiállítás

Péntek (szeptember 25.)

Székesfehérvár, 10 óra: A könyvtár összeköt. Tompainé Siba Renáta könyvkötő munkáinak és Cseri Tamásné Tünde könyvtáros horgolt alkotásainak közös kiállítása szeptember végéig megtekinthető a Vörös­marty Mihály Könyvtár olvasótermében.

Székesfehérvár, 10 óra: Mesék és mondák – Holy Csaba paverpol kiállítása. A „zöld gondolkodás” jegyében a hulladék újrahasznosításával készült alkotások szeptember 30-áig tekinthetők meg a Vörösmarty Mihály Könyvtár Tolnai utcai tagkönyvtárában.

Székesfehérvár, 18 óra: Négyek. Pinke Miklós festő, Rohonczi István szobrász, Szarka Tamás keramikus és Varga Gábor Farkas grafikus közös kiállítása a Pelikán Galériában.

Emléknap

Szombat (szeptember 26.)

Bicske, 8 óra: Tabódy István-emléknap István atya halálának 20. évfordulója alkalmából a bicskei katolikus plébánia szervezésében a Petőfi Művelődési Központban. Megnyitja Burbela Gergely plébános, püspöki biztos, köszöntőt mond Bálint Istvánné polgármester. Közreműködnek a Szentháromság Plébánia és a Szent László Általános Iskola diákjai, majd koszorúzás a Szent László iskola falán elhelyezett emléktáblánál és a templomkertben elhelyezett Tabódy-szobornál. 9.30 óra: Az ünnepséget követően emlékút indul Révfülöpre, István atya sír­emlékéhez.

Rendezvény

Péntek (szeptember 25.)

Bicske, 17 óra: Látogatás a Payer-villába. A Szülőföldünk Helytörténeti Klub programja. A csoportot Szolnoki Tamás régész vezeti. Találkozási pont a villa épülete mögött, a Galagonyás dűlő és a kerékpárút kereszteződésében.

Gárdony, 17.45 óra: A Thai-chi Klub nyílt délutánja. Kovács László nyílt edzése a Nemzedékek Házában.

Székesfehérvár, 19 óra: Mika Myllyaho – Nagy Judit: Pánik, avagy Férfiak az idegösszeomlás szélén. A Szabad Színház előadása az Igézőben.

Székesfehérvár, 19.30 óra: Égbolttúra – Hold, Jupiter, Szaturnusz. Őszi bemutató a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgálóban.

Szombat (szeptember 26.)

Dinnyés, 8 óra: Otthonról haza! Néphagyomány a fenntartható társadalom szolgálatában – konferencia és közösségépítő kézműves találkozó a Dinnyési Hagyományőrző Központban. (Vasárnap is!)

Dinnyés, 18.30 óra: Népművészet mozivásznon, a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban. Néptánccal, népzenével és filmmel emlékeznek Pesovár Ferenc néprajzkutatóra. 19.30 óra: Kertmozi. Tíz nap anyu nélkül, francia vígjáték.

Kápolnásnyék, 10.30 óra: Élő örökségünk ünnepe a Halász-kastélyban. Bemutatkoznak a Pákozdi Kulturális Egyesület csoportjai. Pipacsos néptánccsoport, Abajka citerazenekar, Pákozdi Népdalkör. 11.30 óra: Gilice gyermek néptánccsoport, Bodorka néptánc­csoport. Íjászkodás a Szivárvány Törzzsel.

Kőszárhegy, 13 óra: Szüreti felvonulás, megállókkal a faluban. Indulás a művelődési háztól..

Vasárnap (szeptember 27.)

Jenő, 14.30 óra: Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! Az 5. Jenői alkotói kiállítás és a Jenő, a történelem viharában című történelmi kiállítás megnyitója a kultúrházban. 16.30 óra: A szigetszentmiklósi Napraforgók néptánccsoport műsora a Hősök utcai tercián. 17.15 óra: Mesét mond Fister Ferencné Marika néni. 18 óra: A Kiss Kata zenekar koncertje.

Sárkeresztúr, 18 órától: Népművészet mozivásznon, a Bella István Művelődési Ház és Könyvtár udvarán. Kertmozi.

Székesfehérvár, 11 óra: Zápor, eső, bogarak. A Babos Bábos Társulat babaszínháza az Igézőben.

Székesfehérvár, 19 óra: Székely Csaba: Öröm és boldogság. A Prospero Színkör előadása A Szabadművelődés Házában.

A Család és életmód hétvége egyik programjaként a Sóstó Látogatóközpont munkatársai vasárnap bemutatókkal, foglalkozásokkal készülnek, bejárhatjuk a védett területet is
Fotó: Házi Péter / Fejér Megyei Hírlap

Család és életmód

Péntek (szeptember 25.)

Székesfehérvár, 9–16 óra: Egészségtudatosan és környezetbarát módon! Fehérvári családi életmódhétvége a Jancsárkert és a Fehérvári Program szervezésében. Állomásról állomásra – játékos foglalkoztató program kis­iskolások és óvodások számára (Sóstó természetvédelmi terület).

Szombat (szeptember 26.)

Székesfehérvár, 6–12 óra: Termelői és biopiac a Jancsárkertnél. 9 óra: Egészségügyi szűrővizsgálatok. Játszó „tér”. 10 óra: Alba Portéka, díjátadó. Előadások. 10–18 óra: Családok segítésével foglalkozó szervezetek, civil egyesületek bemutatkozása. 17 óra: A DaBO duó koncertje.

Vasárnap (szeptember 27.)

Székesfehérvár, 8–12 óra: Ruhabörze. Gyűjts velünk! 9–13 óra: Játszó „tér”. 13.30 óra: Gyere velünk a természetbe! Biciklis túra a Magyar Kerékpárosklub Székesfehérvár és térsége területi szervezete vezetésével. 14 óra: Rácbánya-túra a Székesfehérvár Városi Természetbarát Szövetség vezetésével. A kerékpárosok mellett a gyalogtúrázókat is várják. 14 óra: Családi piknik a Zöld Tanyán. A Sóstó Látogatóközpont munkatársai bemutatókkal, környezetbarát foglalkozásokkal készülnek. Kérik, hogy a résztvevők, ha tehetik, kerékpárral érkezzenek, és vigyenek magukkal pokrócot, kulacsot és elemózsiát.

Koncert

Péntek (szeptember 25.)

Agárd, 18 óra: Contempo a Velencei-tavi Galériában. Po­zsár Eszter (fuvolák, szaxofon), Csurkulya József (cimbalom), Horányi Sándor (gitár).

Vasárnap (szeptember 27.)

Pákozd, 16 óra: Templomkerti hangverseny a református templomkertben. Korossy Csongor hegedűművész és a hAngelika kamarakórus (karnagy: Tarné Szabó Magdolna) koncertje.

Kertművészet

Péntek (szeptember 25.)

Fehérvárcsurgó, 10 óra: 16. Európai dísznövény és kertművészeti napok. Kiállítás és vásár a megújult Károlyi-kastélyban. Díszelnök: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Európai díszvendég országok: Franciaország, Horvátország, Németország. A konferencia kiemelt témája: Parkok, kertek és kertészek a biodiverzitás kihívásaival szemben. 10 óra: A standok megnyitása a szakma képviselőinek. 12.30 óra: Ünnepélyes megnyitó. Kiállítások. 14 óra: Látogatók fogadása. Előadások. 16.30 óra: Rózsaágy átadása a százéves korában elhunyt kertészmérnök, Bálint György emlékére. 17 óra: Hangverseny az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral.. 20 óra: Koncert a Mona String Quartettel.

Szombat (szeptember 26.)

Fehérvárcsurgó, 9 óra: A standok megnyitása. 10 óra: Gyermekprogramok. Lovaglás és lovaskocsikázás. 11 óra: Komposztkészítés, a Gaja Környezetvédő Egyesület bemutatója. 12 óra: Előadások. 15.30 óra: Kertészeti műhely. 16 óra: Botanikai séta. 17 óra: Hangverseny az Alba Regia Szimfonikus Zenekarral. 20 óra: Koncert az Eliot String Quartettel.

Vasárnap (szeptember 27.)

Fehérvárcsurgó, 9 óra: A standok megnyitása. 11 óra: Bemutatók, könyvdedikálás. Gyermekprogramok. 12 óra: Konferencia, előadások. 16.30 óra: A Legszebb stand cím odaítélése. 17.30 óra: Koncert a Kökény String Quartettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!