A népi kultúra hagyományosan és újraértelmezve

2018.09.14. 12:00

Ismét vár a Magyar Népdal Napja Martonvásáron

Idén is kiváló művészek, együttesek, számos hazai és néhány külföldi előadó gazdagítja a szeptember 15–16-iki Magyar Népdal Napját. Szokás szerint izgalmas programok illeszkednek a zenékhez, táncokhoz.

Zsohár Melinda

A vasárnapi utcazene fesztiválon lép fel a Bara zenekar Fotó: MNN

Az országos hírű és színvonalú Magyar Népdal Napja immáron kétnapossá vált rendkívüli zenei kínálatával, sőt, szeptember 14-én, pénteken este nyolc órakor a Magna Cum Laude koncerttel indul a rendezvény. Szombaton, 15-én reggel termelői és kézműves vásárral, hungarikum udvarral, népi játszótérrel és a gyerekeknek kézműves-foglalkozásokkal indítanak az Emlékezés terén és a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központban, illetve a központi téren, az Óvoda Múzeum környékén. Hagyományt teremtettek az 500 gyermek kórusával, s egész nap utcazene fesztivál zajlik neves népi zenekarokkal. Lesz idén is népzenés divatbemutató, ahol a magyar népi motívumok megjelenítését mutatják be a kortárs divatban. Az első nap muzsikálnak a színpadon többek között az erdélyi Szászcsávási zenekar, a Pendely énekegyüttes, a Góbé zenekar és koncertet ad Palya Bea. Este rendhagyó prímástalálkozó, tűzijáték, éjjel táncház zárja a másnap folytatódó fesztivált.

A vasárnapi utcazene fesztiválon lép fel a Bara zenekar
Fotó: MNN

A zenei és vásári programok, utcazenei muzsikálások mellett másnap Kolbász párbaj zajlik Badár Sándor és Szőke András közreműködésével. Táncolnak a helyiek, a Martonvásári Művészeti Iskola és a Százszorszép Táncegyüttes, Népek táncai mottóval. A Dankó Rádió délután élő kívánságműsort közvetít Martonvásárról, majd a szlovák Michal Noga és zenekara, s Iva Bittová, a New Yorkban élő, világhírű cseh– morva hegedűs-énekesnő ad koncertet. Látványos produkcióval zárja a népdalos találkozót vasárnap késő délután a Magyar Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátok címmel. A magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatják be egy antológia keretében a Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok és zsidók sokszínű tradicionális kultúráját. Ízletes magyaros ételekkel szolgálnak mindkét napon át a Jó ízek sátrában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!