hétvégi kínáló

2018.08.10. 10:00

Királyi napok, falunapok és agárdi popstrand vár rád a hétvégén

Nem tudod még, hogy mit csinálj a hétvégén? Adunk néhány tippet, hogy az egész megyében hol találhatsz neked tetsző programot!

V. Varga József

A Székesfehérvári Királyi Napok ünnepélyes nyitánya tavaly is nagyon látványos volt

Fotó: Archív

Királyi napok

Székesfehérvár

Péntek (augusztus 10.), 20.30 óra: A Székesfehérvári Királyi Napok ünnepélyes megnyitója a Városház téren. Cser-Palkovics András polgármester köszöntője. Díszvendég Aros János, Sárospatak polgármestere. 21 óra: II. András élete és uralkodása. Mozgó történelmi képregény a Ciszterci templom és a Szent István Király Múzeum Rendház épületén. A vetítés augusztus 20-áig mindennap 21 és 24 óra között tart. 21.30 óra: Zenés architektuális 3D-s épületvetítés a Székesfehérvári Járásbíróság homlokzatán. Szombaton és vasárnap 21-től 22.30 óráig félóránként lesz látható a vetítés. 21.40 óra: Rock’n roll táncház Pál István Szalonna és Bandájával, valamint Ferenczy György és a Pesti Rackák lemezbemutató koncertjével a Zichy színpadon.

Szombat (augusztus 11.), 9.30 óra: Az Osszárium ünnepélyes megnyitása a Nemzeti Emlékhelyen. A virágelhelyezéssel egybekötött tiszteletadáson ünnepi beszédet mond Simon László kormánymegbízott. A megnyitót követően Rácz Piroska antropológus tart szakvezetést. Az Osszárium ingyenesen megtekinthető augusztus 11–20. között. 10 óra: Pénzverés és temetés: bevezetés két kiállításhoz. Tudományos konferencia a városháza dísztermében. 10.30–17 óra: 23. Nemzetközi Néptáncfesztivál a Mátyás király-emlékműnél. Fejér megyei interaktív csoportok: Sárrét Néptáncegyüttes (Szabadbattyán), TáncolKodó (Székesfehérvár), Ikarus Senior Táncegyesület (Székesfehérvár), Mezőföldi Népi Együttes (Alap), Csókavirág Táncegyüttes (Sárbogárd), Vasas Táncegyüttes (Dunaújváros), kísér a Galiba és a Szedtevette zenekar. 14 óra: „Akit jeruzsáleminek nevezünk” – II. András élete és uralkodása című kiállítás megnyitója a Szent István Király Múzeum dísztermében. 18 óra: A Nemzetközi Néptáncfesztivál flashmobos felvonulással veszi kezdetét (Alba Plaza, Városház tér, Fő utca, Mátyás király-emlékmű). 19 óra: A Nemzetközi Néptáncfesztivál nyitó gálája a Zichy színpadon (esőhelyszín a Vörösmarty Színház). Baskír Köztársaság, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, India, Indonézia, Mexikó, Magyarország – Alba Regia Táncegyüttes. 21.30 óra: FolkJam a Táncházban.

Vasárnap (augusztus 12.), 10.30– 16 óra: Nemzetközi Néptáncfesztivál, a külföldi csoportok félórás váltásban várják a gyerekeket a Mátyás-emlékmű előtt, a királyi játéktéren. 16 óra: Királyi gyermekjátszó a Táncházban. 17 óra: Térzene a Mátyás-emlékműnél. 18 óra: Külföldi és magyar csoportok gálaműsora a Zichy színpadon. 21.30 óra: Nemzetközi folkest a Táncházban.

Koncert

Szombat (augusztus 11.)

Sukoró, 19 óra: Sukorói zenei nyár. A Corridor Quartet hangversenye a református templomban. Művészeti vezető: Lakatos György fagottművész.

Vasárnap (augusztus 12.)

Székesfehérvár, 21 óra: Musica Sacra 2018, koncert a csillagos ég alatt, a Nemzeti Emlékhelyen. Rossini: Petite messe solennelle műve az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában. Vezényel: Janos Acs. Közreműködik: Sarah Tisba (szoprán), Chiara Tirotta (mezzoszoprán), Luciano Ganci (tenor), Filippo Polinelli (bariton). Alba Regia Vegyes Kar (karnagy: Kneifel Imre), Ars Musica Vegyes Kar (karnagy: Szabó Adrienn), Primavera Kórus (karnagy: Horányi Ottília), Magyar Rádió Énekkara (karnagy: Pad Zoltán), Budapesti Lantos Kórus (karnagy: Gerenday Ágnes), Budapesti Kórus (karnagy: Uzsaly Bence András), Vikár Béla Vegyes Kar, Kaposvár (karnagy: Ludmány Géza).

Rendezvény

Péntek (augusztus 10.)

Székesfehérvár, 8.30 óra: XXXIII. Villamosenergia-ipari Tenisztalálkozó a Kiskút Tenisz Centrumban.

Székesfehérvár, 9 óra: Spányi Antal megyés püspök, a Szent István Emlékérem és Díj kuratóriumának elnöke és Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója bejelenti a Szent István Emlékérem és Díj idei díjazottjának nevét. Az eseményen szó lesz a missziós kereszt augusztus 14-ei ünnepélyes érkezéséről, valamint megáldják a bazilika barokk szobrait a püspökség udvarán (Székesfehérvári Püspöki Palota).

Székesfehérvár, 10–14 óra: Festők utcája. Tóth József budapesti festőművész munkáját a Szent Kristóf Ház különleges képességű fiataljai segítik. 18 óra: A zárókoncerten a Fegyelmező Részleg – akusztik játszik (Ady bár és galéria).

Székesfehérvár, 10 óra: Légpuska lövészet, a Fejér Technikai Tömegsportok Szövetsége népszerűsítő foglalkozása a Bregyó-táborban.

Székesfehérvár, 21 óra: Titkos túra, fáklyás esti városnézés a Tourinform iroda szervezésében. Előzetes regisztráció ajánlott. Indulás a Fő utcáról.

Szombat (augusztus 11.)

Enying, 10 óra: Adománygyűjtést szervez az egyik, helyi áruházzal szemközti játszótéren az Enyingi Család- és Gyermekjóléti Központ. A kreatív eszközökkel, kifestővel tarkított vásár 10 és 12 óra között tart. Esőhelyszín: a Vas Gereben Művelődési Ház.

Kisapostag, 8 óra: XIX. Kisapostagi Halászléfőző Verseny a Bárkánál. A zsűri tagjai: Sági Szilárd és Nyerges Gábor. Magyar kézműves termékek vására. Gyermekprogramok. Zenél: DJ Vida Sándor.

Kisapostag: VII. Összművészeti Nemzetközi Alkotótelep. „Idegen barátok”. Magány, Veletek.

Sáregres, 10.30 óra: Sáregres visszavár, elszármazottak találkozója. 11 óra: Ünnepi köszöntők. Fellépések: Sáregresi Népdalkör, Sáregresi Irodalmi Kör, Sáregresi Csipet Csapat Tánccsoport. 12.20 óra: Néptáncműsor. Jó ebédhez szól a nóta! Zenél: Vörös József. 1417 óra: Sáregres régen és most. Kötetlen beszélgetés, nosztalgia lovas kocsikázás a településen. A rendezvény védnöke: Varga Gábor országgyűlési képviselő. (Családbarát ország. Védőháló a családokért.)

Székesfehérvár, 10 óra: Romantikus vártúrát indít a Tourinform iroda. A kisvonatos Bory-vár látogatáson az idegenvezető a városról is mesél, és a várban is végig kalauzolja a vizitálókat.

Székesfehérvár, 14 órától: Nyári kultúrkalandok, kirándulás Székesfehérvár körül cabrio busszal a Tourinform iroda szervezésében. Indulás a Skála mögötti parkolóból. (Miska huszár, Pákozdi Katonai Emlékpark – Nemzeti Emlékhely, Velencei-tavi hajózás, dinnyési Várpark).

Székesfehérvár, 10–18 óra: Szélkakas népi játszópark az Országzászló téren.

Székesfehérvár, 10–18 óra: Levendula játszóház és alkotóműhely a Városház téren, a Szent János közben és a Mátyás király-emlékműnél.

Székesfehérvár, 17 óra: Sons of Igor – 2. Gourmet sárkányképző & new school menza & csípős-erős-chili paprikafesztivál a Nyolcas Műhely udvarán. A fesztiválra ellátogat Cser-Palkovics András polgármester is.

Vasárnap (augusztus 12.)

Káloz, 10 óra: A Fejér megyei kettesfogathajtó-bajnokság 6. fordulója. Akadályhajtás és vadászhajtás.

Székesfehérvár, 11 óra: Retro Ikarus panorámabuszos városnézés a Piac térről a Bory-várba. A megyeszékhely legújabb turisztikai látványossága a felújított retró Ikarus panorámabusz, amellyel minden nyári vasárnapon egyórás városnézésen vehetnek részt az érdeklődők. A program a Piac tértől a Bory-várig és vissza tart, miközben idegenvezető mesél a városról.

Székesfehérvár, 12.30 óra: A Herosz hagyományos vasárnapi civil kutyasétája. Helyszín a Herosz Fehérvári Állatotthon (Takarodó út 5.).

Székesfehérvár, 14.30 óra: Zenélő Kultúr Udvar az Oskola utcában, a Fehérvári Polgárok Egyesülete szervezésében. A zenés, verses rendezvényhez festőművészek és fotósok is kapcsolódnak.

Agárdi Popstrand

Szombat (augusztus 11.)

Agárd, 17.30 óra: 41 éves az Agárdi Popstrand! Kapunyitás. 19 óra: Krisz Rudolf, vendég Karácsony János. 20 óra: Senso Magico, az élő soul history! 21 óra: Zoltán Erika. 23 óra: Animal Cannibals. Főrendező: Turbók János.

Falunapok

Szombat (augusztus 11.)

Káloz, 10 óra: A kétnapos falunap és búcsú szombaton 10 órakor a polgármesteri hivatal tanácsterménél a 6307-es számú út átadó ünnepségével kezdődik. A beszédek után az utat meg is szentelik, melyet hordógurítás követ majd. A fellépőkkel teli forgatagban vasárnap 17 órakor egy futballmérkőzés is helyet kap: az új pályát a Mol Vidi II csapata és a helyiek avatják fel.

Mátyásdomb, 8 óra: A kispályán a község kupájáért rúgják a bőrt a csapatok. A köszöntőkkel tarkított ünnepi műsor 16 órakor kezdődik a faluközpontban, melyet kulturális bemutatók követnek. Fellép Gyémánt Valentin, Mészáros János Elek és Galambos Lajcsi. A nap tűzijátékkal és utcabállal zárul.

Moha, 12.30 óra: Faluebéddel kezdődik falunap, 12.30 órakor kezdenek csörögni a kanalak. A délután során Légrády Eszterrel közösen fellép a Forrás citeraegyüttes, majd a 3Falu Banda ad népzenei koncertet. 16.30 órakor táncház lesz, a lépéseket a csókakői Barkócaberkenye Néptánccsoport tagjai mutatják. Este a tombola után jön Veres Mónika műsora, majd a tombolda, vagyis a diszkó, amíg csak bírják a résztvevők.

Tác, 8 óra: A falunapi vándorkupáért 8 órától focisták küzdenek meg, az ebédet 12 órától lehet elfogyasztani a sportpályán. Ugyanitt 16.45 órakor a Virágos Tácért díjakat is átadják a polgármesteri köszöntőt követően. A fellépőkkel, tombolasorsolással folytatódó nap tűzijátékkal és retró diszkóval ér véget.

Úrhida, 8 óra: XVI. Úrhida-napok az Arany János utcai szabadidőparkban. Gyepre lépnek a 19. futballvándorkupa csapatai, és a 13. Csülökfesztivál gárdái is megkezdik munkájukat a bográcsoknál. Borkóstoló a Seuso Hegykör Egyesülettel. Gyermekprogramok zajlanak, megnyitják a 21. kistérségi nyugdíjastalálkozót és az 5. veteránjármű-kiállítást. 11 óra: Belterületi utak felújítása, ünnepélyes útavatás. A színpadi produkciók 15 órakor kezdődnek: fellép Máté Imola, Gregor Bernadett és Csengeri Attila, Sihell Feri & Henna, az Úrhidai Táncimádók és a Drop the Beat formáció. Szűcs Judith 19 órától énekel, majd a Copacabana Show következik. Tolvai Renáta 21 órától koncertezik, azután tűzijáték szikrázik és 22.10 órakor kezdetét veszi az utcabál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!