Könnyek helyett mosolyok

2022.04.21. 16:00

Óriási bulira készülnek szombaton a Marton Rocknapon

Április 23-án, szombaton a Brunszvik–Beethoven Kulturális Központ rendezvényudvarán tartják meg a Marton Rockot Bencsik Sándor és Provoda József emlékére. Emellett többek között kézművesvásár, zenés gyerekműsor és Bikini-koncert várja az érdeklődőket.

Kecskés Zoltán

Az esemény több szempontból is különleges. Egyrészt két pandémiás esztendő után tűzték ismét műsorra az 1990 óta Martonvásár kulturális életét nagyban meghatározó nagyszabású rendezvényt, másrészt két igazi legendára emlékezhetnek a martonvásáriak és a zenekedvelők.

Bencsik Sándor „Samu” 1967-ben kezdte zenei pályafutását Martonvásáron a Provoda József „Jodessel” közösen alapított Kefír együttesben. Samu később a Beatrice, majd a P. mobil és P. Box zenekarok gitárosa lett. Bencsik Sándor 1987 nyarán először Svédországba emigrált, majd egy ausztriai menekülttáborban halt meg, azóta is tisztázatlan körülmények között. Nevéhez fűződik számtalan klasszikussá vált rocksláger is.

Sikerült felvennünk a kapcsolatot Kozma Milos Noellel, aki nem más, mint Jodes unokája. Milos, aki maga is kiveszi a részét a kisváros életéből, meghatódottan beszélt nagyapjáról és zenésztársáról, illetve a rendezvény különlegességéről.

– Miután nagyapám értesült Samu szomorú haláláról, úgy döntött, szeretne méltó módon megemlékezni róla. Így keltette életre 1990-ben Horváth Ottó akkori polgármesterrel közösen az emléknapot, amely sajnos nagyapám eltávozása óta az ő emlékét is szolgálja. Nagyapám a város megkerülhetetlen alakja volt, minden kulturális rendezvényen megjelent, nem volt olyan bál vagy zenei koncert, ahol ne lett volna ott. A pandémiát követően végre ismét megszervezhetjük; a Marton Rocknapon erre a két legendás zenészre emlékezünk.

A szervezés nagypapáról unokára szállt, az ő kezébe került a stafétabot. Mint mondta, hatalmas feladatot örökölt ezzel, de minden erejével azon munkálkodik, hogy Bencsik Sándorhoz és nagypapájához, Provoda Józsefhez méltó rocknapot bonyolítson le. „Mosolyogj a könnyek helyett” – vallja Milos, aki az április 23-i programról is beszélt.

– A belépés mindenkinek ingyenes! Közösségépítés gyanánt örömfőzéssel kezdünk 13 órakor, miközben a Tordasi Szivárvány együttes lép színpadra gyerekműsorával 15 órakor. Aki pedig szeretné megkóstolni a közösségek ételeit, kóstolójegy fejében megteheti. Érdemes a BBK kiállítótermébe is ellátogatni, ahol egy kuriózumnak számító Rockmúzeum-vándorkiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők: a magyar rock 100 legfontosabb hanglemezét láthatják. Ezenfelül lesz pódiumbeszélgetéssel egybekötött könyvbemutató és rocktörténeti könyvvásár. 16.30-tól pedig felpezsdül a zenei élet is a Chills zenekar és a Titán zenekar közreműködésével. A koncerteket követően, 19 órakor közös megemlékezést tartanak a Bencsik Sándor-emlékműnél, majd 20 órakor színpadra lép az ország egyik legismertebb rockzenekara, a Bikini. Az együttes a tavaszi turnéját itt kezdi meg, így hatalmas buli várható. Ezt követően pedig Dj Kozi viszi tovább a partihangulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!