programajánló

2021.09.10. 07:30

Szüreti mulatságok, a Magyar Dal Napja és Történelmi Hadijáték vár Fejérben a hétvégén

Héjj Vivien

Fotó: VV-archív

Rendezvény

Péntek (szeptember 10.)

Gárdony, 18 óra: A magyar pásztorfurulyákról tart előadást és hangszerbemutatót Viasz Zoltán a Nemzedékek Házában. A színházteremben Kákics-táncház. Programok: 18 óra: Gyermektáncház Panyi Anettel. 19 óra: Felnőtt-táncház Györei Katával.

Székesfehérvár, 19.30: „Szeretem az életet” – Hamar Jani & Barátai-koncert a Köfém Művelődési Házban. Vendég: György Viki. A belépés ingyenes, de a korlátozott befogadóképesség miatt regisztrációhoz kötött. A részvételi szándékot a [email protected] címen lehet jelezni.

Szombat (szeptember 11.)

Füle, 14 óra: Szüreti Hazaváró, köszöntő és táncra perdülő az Aranyalma Párossal. 14.15 óra: Felvonulás. 16 óra: Vendéglátás, népi játszóház, kézműveskedés, közös vacsora énekszóval. 17 óra: Díszpolgári kitüntetések átadása. 17.15 óra: Sodorka zenekar koncertje. 18.15 óra: Miért boldogabbak az emberek közösségben? – „Nyitott fülek” műhelybeszélgetés. 19.15 óra: Tombolahúzás a Fülemüle Óvoda javára. 20.30 óra: Utcabál Őrsi Péterrel az iskola udvarán.

Kajászó, 9.30: Falunap, polgármesteri köszöntő. 10 óra: A kajászói iskolások műsora. 11 óra: RépaRetekMogyoró – gyermekműsor. 12 óra: Ebéd. 14 óra: Váli-völgyi Bajnokok Ligája öregfiú-mérkőzések (Kajászó–Vál–Baracska). 15.30 óra: A Dynamic Dance Crew tánciskola műsora. 16 óra: Cinka Trió. 17 óra: „Éppen dalban” Férfikórus Baracska és a Pázmándi Népdalkör. 18 óra: Mészáros János Elek. 20 óra: Időutazó Rock Band. 22 óra: Retro disco. Délelőtt kézműves-foglalkozások, csillámtetkó-, henna- és arcfestés. Egész nap légvár és hinták, valamint büfé, fagyi, lángos és vattacukor várja az érdeklődőket.

Szabadbattyán, 10 óra: Szabadbattyáni Terményünnep. 10 óra: Főzőverseny, lufihajtogató Andi bohóc, traktorok felvonulása és megtekintése. 10.30 óra: Tűzkő együttes interaktív gyerekműsora. 14 óra: Polgármesteri köszöntő és eredményhirdetés. 14.30 óra: Operett. 15.15 óra: Csíkvári Nyugdíjas Klub. 15.30: Táncdalfesztiváli dalok. 16.15: Sárrét Néptáncegyüttes. 16.30: Edushow bűvészműsor. 17 óra: A jó LaciBetyár. Egész nap büfé és kézművesárusok várnak mindenkit, 14–18 óra: Gyerekprogram az iskolaudvaron: ingyenes pedálos gokart.

Csabdi, 13.30: Szüreti mulatság. Programok: 13.30 óra: Felvonulás. Indulás a műfüves pálya melletti parkolótól – Előhegy – Petőfi utca – Béke utca – Ady Endre utca – Vasztély – Szabadság utca. Visszaérkezés körülbelül 16.30-kor az iskola udvarához. 20 óra: Bál a Csabdi Kultúrházban. Nyitótánc az iskola udvarán. A bál jó hangulatáról a Sándor fivérek gondoskodnak.

Bicske, 17 óra: Karantén-komédia a Zichy Szín-Műhely előadásában. Egressy Zoltán Gordiusz című karantén-komédiájában László G. Attilát, Gubík Ágit és Fekete Lindát láthatják az érdeklődők a Batthyány-kastély parkjában.

Székesfehérvár, 18 óra: „Mi dolgunk a világon?” – zenés versszínházi előadás az Igézőben Vörösmarty Mihály műveiből, a több mint 220 éve született költő emlékére. Előadók: Tallián Mariann színművész, hegedűs, Lázár Balázs színművész, valamint Csősz Rumen István régizenész.

Székesfehérvár, 18 óra: A Magyar Dal Napját ünnepli a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Csónakázó-tó partján. A 4WHAT, a Leonardo Jam és Tóth Gábor, a Dr. Jazz Band alapítója és zongoristája ad koncertet.

Vasárnap (szeptember 12.)

Székesfehérvár, 11 óra: Süni és a csodaszaxofon – a Meseerdő Bábszínház előadása az Igézőben.

Székesfehérvár, 15 óra: Felsővárosi piknik a Felsővárosi Közösségi Házban. Programok: 15 óra: Az állatok nyelvén tudó juhász – az Aranyszamár Bábszínház előadása. 16 óra: Varázstorna Miklós Katával. 17 óra: A Sündisznó – a Sanyi, Én és a Gyerekek Társulat interaktív népmeséje. 18.15: Csillagfröccs zenekar koncertje. Egész délután: kézműveskedés.

Történelmi hadijáték

Szombat (szeptember 11.)

Székesfehérvár, 11 óra: Historikum – Történelmi Hadijáték Nap a Magyar Nemzeti Levéltár Fejér Megyei Levéltárában, melynek során nyolc asztalon mindenki kipróbálhatja „hadvezéri” képességeit. Időrendi sorrendben a következő asztalok lesznek: Ókori hadszíntér, ahol numidiai harcosok csapnak össze a Római Birodalom légióival. A kora középkorban egy viking–angolszász ütközet résztvevői lehetünk. Egy környékbeli csatában, az 1601. évi sárréti török–magyar összecsapásban vehetünk részt. Az 1631-es breitenfeldi csata helyszínére utazhatunk, ahol a harmincéves háború egyik öszszecsapását tekinthetjük meg és próbálhatjuk ki. Újrajátszhatjuk az 1848-as pákozdi csatát. Az első világháború után érdeklődők a keleti frontra tehetnek időutazást, ahol az osztrák–magyar csapatokhoz érkező német tábornok látogatását zavarják meg az osztrák cár csapatai. Az utolsó előtti állomáson aztán a II. világháborúba, egy 1945 eleji német és amerikai csapatok közötti harcba cseppenhet az időutazó. A tankok és harcjárművek szerelmesei kipróbálhatják a World of Tanks társasjátékot. Lehetőség lesz megszemlélni a harmincéves háború fegyvereit, és megismerkedhetnek az érdeklődők egy „igazi” flamand muskétással is. A látogatók ezen a napon közel 2000 év történéseit tekinthetik meg 10 és 17 óra között. Jó stratégiára, történelemtudásra és játékos kedvre mindenképp szükség lesz. Kalandra fel!

Kiállítás

Péntek (szeptember 10.)

Székesfehérvár, 16 óra: Székesfehérvár természeti értékei címmel nyílik meg Bujpál Péter fotókiállítása a Márványudvar bejáratánál található kültéri vitrinekben. A tárlat szeptember 24-ig megtekinthető.

Székesfehérvár, 18 óra: Egy kávé illata, avagy mesék-látomások-utak címmel nyílik meg Soproni Kiss Sándor festőművész kiállítása az Igézőben. Közreműködik Cseke Szabolcs hang drumművész.

Szombat (szeptember 11.)

Csákberény, 10 óra: A Gánti Vértes Vadásztársaság és a Csákberényi Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum gímszarvastrófea-kiállítást rendez. Csákberényi lakosoknak a múzeum látogatása ezen a napon ingyenes. Az egynapos kiállítás 16 óráig megtekinthető.

Vezető képünk egy korábbi falunapon készült. Fotó: VV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!