Hirdetés

2018.07.24. 01:00

Miért fontos tényező szigetelésnél a páralecsapódás?

A pára, melyet nevezhetünk vízgőznek is, mindenhol jelen lévő tényező, mivel a levegő kisebb-nagyobb mértékben tartalmazza. A lakásokban általában magasabb a páratartalom, mert az emberek életvitele jelentős mennyiségű vízgőzt termel.

Főzünk, mosunk, tisztálkodunk, növényeket tartunk, lélegzünk. Ez mind párakibocsátással jár, ezért az épületeink belső terei rendszerint magasabb páratartalommal bírnak, mint a külső levegő. A belső terek nyomása is nagyobb, mivel rendszerint fűtjük őket és főleg a hidegebb időszakokban a meleg levegő tágulása következtében igyekszik kijutni.

Nem csupán a nyílászárókon, de a falakon is. Ha a falak áteresztőképessége nagy, akkor nagyobb mennyiségű vízgőzt is visz magával a rajtuk keresztül távozó melegebb levegő. Ezt nevezzük vízgőz nyomásnak. Minél magasabb a belső páratartalom, annál magasabb a levegő vízgőznyomása, mely tulajdonképpen egy résznyomás a levegő összenyomásában.

Hivatalosan ezt gőznyomásnak nevezzük és megállapításánál a mbar, azaz millibar mértékegységet használjuk.

Az épületek külső szigetelésénél a falak a belülről érkező hőnek köszönhetően nem hűlnek le annyira, hogy a rajtuk átpárolgó vízgőz lecsapódjon. Ha viszont belülről szigetelünk, a falak kihűlnek, mivel nem jut át rajtuk elegendő meleg levegő és nagymértékű lecsapódások alakulnak ki. A vízgőzt a legtöbb esetben nem érzékeljük, jelenlétére csak akkor van látható bizonyíték, mikor mértéke már meghaladta az elfogadható értéket.

A nyílászárók, főleg ablakok sarkánál, aljánál megjelenő víz, a penészfoltok, a régi falak salétromkicsapódása, a rossz, dohos levegő, a tapadósan hűvös belső levegő, mind-mind a túl magas és elillanni nem képes vízgőzre hívja fel a figyelmet. Nagyon fontos megjegyezni, hogy kellő szellőztetéssel sokat javíthatunk a helyzeten, ám szigeteléskor, ha nem megfelelő a szigetelőanyag vagy az egyéb használt anyagok, esetleg a munkavégzés technikája, szakszerűsége, a szellőztetés nem fogja megoldani a gondokat.

Épületek hőszigetelése előtt nagyon fontos felmérni a falak állapotát és a párásodást. Fontos megállapítani, hogy milyen mértékű vízgőzzel kell számolni és így választani szigetelési módot, szigetelőanyagot. Egyes szigetelők rendkívül jól szellőznek, míg mások kevésbé. A szigetelőmegoldások között is vannak olyanok, melyek agy hangsúlyt fektetnek az épület falainak lélegeztetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában