Hirdetés

2022.06.03. 09:24

Mitől lesz környezetbarát az otthonunk?

A környezetbarát otthonok kialakítása a 21. század legnagyobb kihívásai közé tartozik, azonban már egy kis tudatossággal is sokat tehetünk bolygónk megőrzéséért. Mitől nevezhető környezettudatosnak egy ingatlan? Mire figyeljünk a mindennapokban, ha óvni szeretnénk a Földet? Alábbi cikkünkből kiderül!

1. Megfelelő hőszigeteléssel rendelkezik

A kellő hatékonyságot biztosító hőszigetelés mindennek az alapja. Ugyanis megfelelő szigetelés hiányában a lakás huzatossá válik, így télen többet kell fűteni, nyáron pedig többet kell hűteni az ideális hőmérséklet megteremtéséhez. Legyen szó bármilyen ingatlan építéséről vagy korszerűsítéséről, a hőszigetelésen a komfortérzetet és a havi kiadásokat tekintve is rengeteg múlik.

TIPP: Kőzetgyapot szigetelés segítségével nem csak a fűtési és hűtési költségek csökkenthetők jelentősen, de még a külső zajok is teljesen kizárhatók. A modern szigetelési megoldások között a kőzetgyapot az egyik legmegbízhatóbb választás, ami nem véletlen, hiszen a kiváló hő- és zajszigetelő képessége mellett remek páraáteresztő tulajdonságokkal is rendelkezik.

2. A megújuló erőforrásokra alapoz

Az előttünk álló évszázad hatalmas kérdése, hogy milyen gyorsan tudunk átállni a megújuló energiaforrások használatára. Szerencsére világszerte egyre nagyobb szerepet és állami támogatást kapnak az olyan otthonfelújítási pályázatok, amelyek kifejezetten a megújuló energiahordozók telepítésére irányulnak. A napelemes rendszerekre pedig már hazánkban is pályázhatunk, ha valóban környezetbarát és energiatakarékos otthont szeretnénk.

Habár a megújuló energiákra még csak mostanában kezd átállni az emberiség, de a globális felmelegedés és a túlfogyasztás miatt célszerű lenne minél jobban felpörgetni ezt a folyamatot. Elég csak az utakat rendületlenül járó személyautókra és kamionokra gondolni, amelyek túlnyomó többsége még mindig rengeteg szén-dioxid-kibocsátást generál. A környezetbarát energiagazdálkodás kialakításához természetesen állami és egyéni szinten is tenni kell.

3. Tudatosak a lakói

Tudatos hozzáállás nélkül nem létezik energiatakarékos háztartás. A tudatosság pedig nemcsak a kőzetgyapot szigetelés melletti döntésben és a napelemes rendszerek, illetve az energiahatékony hűtő-fűtő berendezések kiválasztásában rejlik, hanem a mindennapos szokásaink kialakításában is.

Egy környezetbarát otthon rendszerszinten működik. Azaz a család, az ott lakók részéről közös megállapodás születik a betartandó szabályokat illetően. Ezek közé a szabályok közé tartozik a szelektív szeméttárolás, a rendszeres takarítás, a fölöslegesen bekapcsolva hagyott elektromos készülékek kikapcsolása, lehetőség szerint pedig a komposztálás is.

Az elektromos berendezések külön szót érdemelnek, hiszen az utóbbi években szinte divat lett éjszakára bekapcsolva hagyni a számítógépet, vagy éppen kikapcsoló időzítés nélkül úgy hagyni a TV-t alvás előtt. Még ha kifejezetten energetikai besorolású eszközöket is használunk, sok kicsi sokra megy alapon számottevő összeget spórolhatunk, ha a használati idejükön kívül kikapcsoljuk őket. Ezt a fajta tudatosságot pedig a természet is meg fogja hálálni.

4. Annyit fogyaszt, amennyit szükséges

Ez alatt pedig az energiafogyasztáson kívül az élelmiszerek és a különböző háztartási cikkek tudatos vásárlását is értjük. Csak az kerüljön az otthonunkba, amire valóban szükségünk van. A túlfogyasztás megelőzése érdekében ez a legjobb, amit tehetünk. A felesleges kacatok és a pénztár előtt tartó sorakozás közben kosárba dobott termékek vásárlása helyett válogassuk meg alaposan, hogy mit veszünk meg.

TIPP: Érdemes minden bevásárlás előtt listát készíteni, és szigorúan ahhoz tartani magunkat. Így a fogyasztásunkat teljes mértékben kordában tarthatjuk, ezzel pedig a természetnek is hagyunk lehetőséget fellélegezni.

A környezetbarát otthon alapját a hatékony hőszigetelő anyagok, a modern fűtő- és hűtőberendezések, illetve az ott élők tudatossága jelenti. Szerencsére az energiatakarékos és környezetbarát otthon kialakítására nem feltétlenül kell súlyos milliókat költenünk, hiszen első körben a káros, pazarló mindennapi szokásokon való változtatás is rengeteget segíthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában