Hirdetés

2022.03.22. 11:07

5 fontos szabály hegesztéshez

A hegesztés komoly szakma, aminek alapos elsajátításához sokéves tanulásra van szükség. Ezzel együtt igaz, hogy az egyszerűbb hegesztési munkák gond nélkül elvégezhetők otthon is. Csupán néhány egyszerű szabályt kell betartanod, hogy biztonságosan és hatékonyan tudj dolgozni. Cikkünkben összeszedtük az 5 legfontosabb tippet, következzenek hát!

Forrás: Freepik

1. Minden a biztosággal kezdődik 

 

A hegesztés nem veszélytelen művelet. Mivel a munkafolyamat során olvadt fémmel dolgozunk, elsődleges prioritás, hogy a bőröd egy ponton se érintkezzen a munkadarabokkal, az olvadt fémmel pedig pláne ne. Ehhez vastag védőruházatra lesz szükséged: hosszú szárú nadrágra, ami rálóg a munkavédelmi bakancsra, hosszú ujjú felsőre, és munkavédelmi kesztyűre. A hegesztőpajzs használata szintén alapvető fontossággal bír. Mivel a hegesztéshez használt elektromos ív fényétől meg kell védeni a szemet, ezek az eszközök nagyon erős UV-szűrő funkcióval vannak ellátva. A fényre sötétedő hegesztőpajzsok előnye, hogy az utómunkálatokhoz, pl. a varrattisztításhoz sem kell levenned őket.

Forrás: Zákány Szerszámház

2. Tudd, milyen hegesztőgépre van szükséged

 

Bár az otthoni hegesztéshez nem kell profi hegesztőnek lenned, fontos tisztában lenned azzal, mit is várhatsz az adott géptől vagy technológiától. Mindenképpen gondold végig, milyen hegesztőgép felel jobban meg a legjobban az igényeidnek. Milyen gyakran tervezed használni? Milyen fémeket és munkadarabokat hegesztenél vele? Fontos, hogy gyönyörű varratokat tudj vele készíteni, vagy csak az a lényeg, hogy tartson?

 

 

Alapvetően háromféle módon hegeszthetünk:

  • Bevonatos pálcás hegesztés. Az otthoni munkák jó részéhez bőven elegendő a kezdőknek leginkább ajánlott pálcás hegesztés. Ehhez a technológiához relatíve olcsón tudsz gépeket venni, amelyekkel utána sem lesz komolyabb költséged. Mindezen előnyöknek az az ára, hogy a hegesztés során sok salak keletkezik, a varrataid pedig nem lesznek sem vízzáróak, sem légtömörek. Ha nem akarod komoly költségekbe verni magad, és csak az a lényeg, hogy tartson a hegesztés, ezt a technológiát javasoljuk.

 

  • AWI/TIG hegesztés. Ez a technológia már jóval profibb munkát tesz lehetővé. Azon alapul, hogy a forró munkadarabokra folyamatosan védőgázt áramoltatunk, ami elzárja a fémet a levegő oxigénjétől, így megelőzi a salakképződést. Kevés gyakorlattal is nagyon szép varratokat tudsz vele hegeszteni, és a védőgáz további előnye, hogy az elektródád is nagyon lassan fog csak elfogyni. A módszer hátránya, hogy védőgázt is vásárolnod kell a géphez.

 

  • MIG/CO hegesztés. Védőgázas, fogyóelektródás hegesztésnek is hívják. Ez a módszer lényegében az előző technológia egyik változata. A hegesztés során legtöbb esetben szén-monoxidot használnak védőgáznak, és itt a védőgáz mellett a huzalt is pótolnod kell. Nem olcsó mulatság tehát, viszont nagyon szép, egyenletes munkadarabokat tudsz kiadni a kezedből. Inkább profiknak ajánljuk használatát.

 

Forrás: Freepik

3. Készítsd elő a felületet!

 

A jó munkához idő kell és alaposság. Ebbe beletartozik, hogy a hegesztésnek sem érdemes csak úgy nekiállni, mert sokkal szebb és tartósabb varratokat kapsz, ha megfelelően előkészíted a munkadarabokat. Ez azt jelenti, hogy egy sarokcsiszolóval lecsiszolod a fémfelületeket, eltávolítva a festékrétegeket és a rozsdát (a szakik úgy mondják, fémtisztára). Így sokkal könnyebben készíthetsz precíz kötéseket, és kevesebb salak is fog keletkezni.

 

4. Gyökölés: ha vastagabb lemezeket hegesztesz

 

Természetesen nagyon nem mindegy, milyen vastagságú lemezeket rögzítesz egymáshoz. A hegesztőgép íve által generált hő csak az ív közvetlen közelében képes a fém megolvasztására. Ebből következik, hogy ha van két, egy centiméter vastag fémlemez, amit csak úgy összehegesztesz, akkor a kötés csak egy-két milliméter mély lesz, azaz nem lesz túl erős. Mi a megoldás? A gyökölés! A gyökölés azt jelenti, hogy a két felület között egy V-alakú barázdát alakítasz ki, amely nagyban elősegíti majd az áthegesztődést. 3 mm vastagság felett mindenképpen gyökölj!

 

5. Az utómunkálatok is fontosak

 

Ha igazán igényes munkát akarsz kiadni a kezedből, az elkészült varrattal még nem vagy készen. Várd meg, hogy kihűljön a varrat, majd ismét elő a flexszel, és csiszold le a keletkezett salakot! (Ez főképp pálcás hegesztésnél fontos). A csiszolás további előnye, hogy kibukkannak a varrat gyenge pontjai, hibái, amit utána már könnyen tudsz javítani.

Ha kérdésed van a hegesztéshez használatos gépekkel és védőfelszerelésekkel kapcsolatban, keress egy megbízható szerszám webáruházat, mint amilyen a Zákány Szerszámház, ahol szakértőink nagyon szívesen rendelkezésedre állnak, illetve kiváló minőségű termékek széles választéka vár!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában