Hirdetés

2022.02.05. 00:00

Új fejezet nyílt a magyar hagyományőrző sportok történetében

Új lapot nyitottunk a magyar hagyományőrző sportok történetében azzal, hogy tavaly novemberben a Fővárosi Törvényszék bejegyezte a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány (amely Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényének, a Kurultajnak is a főszervezője) és tizenhat további hagyományőrző sportegyesület által megalakított, Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségét – mondta dr.Ladvenszky Levente, a szövetséget létrehozó Magyar-Turán Alapítvány irodavezetője, akivel a hagyományőrző sportokról és a szövetség előtt álló feladatokról beszélgettünk.

Forrás: Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány

Bár eddig is számos kiváló hagyományőrző sportegyesület és sportoló tevékenykedett Magyarországon, azonban mindeddig nem jött létre tervszerű együttműködési és támogatási rendszer a tevékenységük elősegítésére. Működésük jobbára csak lelkesedésük, elkötelezettségük és az egyéb tevékenységekből származó szerény bevételeik révén lehetséges. A hagyományőrző sportok iránt -nem kis mértékben éppen az alapítvány évtizedes tevékenységének eredményeként- megnövekedett érdeklődés és igény mára már szükségessé tette a széles nemzeti összefogáson alapuló sportszervezeti struktúra kiépítését. 

A most létrejött Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetségének szervezete és működése az anyaországon túl kiterjed a Kárpát-medencei magyarság által lakott területekre is. A tagszervezetek közös döntése alapján a szövetség folyamatosan bővíthető olyan szervezetekkel, amelyek folyamatosan működnek és megfelelnek a szövetség alapkritériumainak. 

Forrás: Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány

A szövetség több hagyományőrző sporttevékenységet is szándékozik támogatni. Elsősorban a kidolgozott szabályzattal rendelkező, hagyományos elemeket tartalmazó, illetve hagyományos eszközöket használó sportágakat, de kiemelten azokat, amelyek a nemzetközi hagyományőrző sportversenyeken és a Nomád Világjátékokon (World Nomad Games) is szerepelnek. 

Az idei évtől a következő sportokban indult el a szervezeti munka: lovasíjászat ( Kassai rendszer és nomád rendszer), Turán lovasharc (íj, lándzsa, szablya váltott használata pályán, időre), köböre, lovas lándzsapárbaj, nomád távlovaglás, hagyományos íjászat, nomád szablyavívás, vértes szablyavívás, övbirkózás, Turán (pusztakezes) küzdés, solymászat, lovas solymászat. 

A szövetséget létrehozó Magyar-Turán Alapítvány a fő szervezője a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényének, a Magyar Törzsi Gyűlés-Kurultaj -nak is. A Kurultaj az évek során egyébként az összes hun és türk tudatú nemzet legnagyobb közös ünnepévé is vált, amelyen 12 ország (27 nemzet) képviselteti magát. 

Forrás: Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány

Szinte a kezdetektől jelen vannak a rendezvényen a hagyományőrző sportok, elsősorban a különböző lovas gyorsasági és ügyességi versenyszámok, a lovas birkózás és a lovas csapatsport, a köböre. E mellett talán a legkomolyabb versenyzői létszámokat a hagyományőrző íjászat és az övbirkózás produkálja, de itt került megrendezésre 2018-ban a bothúzó (Mas Wrestling) Európabajnokság is.

A szövetség elnöke, Bíró András Zsolt nemzetközileg is elismert antropológus kutató (a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa), aki komoly hagyományőrző és küzdősport (hosszú éveken át válogatott és többszörös korosztályos magyar bajnok judóban) múlttal rendelkezik. Több mint tizenöt éve végez kutatómunkát Közép–Ázsiában Anatóliában, és a Kaukázus vidékén. Kutatásai révén több nemzetközi jelentőségű publikáció született. Bíró András Zsolt a Magyar – Turán Alapítvány elnökeként számtalan tudományos előadása és egyetemi kutatóprogramja mellett a törökországi, kazakisztáni, üzbegisztáni és kirgizisztáni hagyományőrző élet fellendítésében is tevékenyen részt vesz. 

Vezetésével az alapítvány tudományos és hagyományőrző tagozata is szerteágazó kapcsolatokat épített ki a magyarság rokon népei között, és legalább huszonöt nemzettel tart fenn napi szintű kapcsolatot. A türkmenisztáni székhelyű Nemzetközi Ahal-teke Szövetség tagja. 

A tudományos együttműködés mellett a hagyományőrzés és lovas kultúra érdekében végzett tevékenységéért mind az alapítvány, mind Bíró András Zsolt elnök több állami kitüntetésben is részesült Kazakisztánban, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban. 

Forrás: Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány

Törökország, Azerbajdzsán, Mongólia és Közép-Ázsia itt említett, hasonló kulturális örökséggel rendelkező országaiban jelentős állami támogatásokkal és infrastrukturális beruházásokkal erősítették meg a hagyományőrző sportokkal foglalkozó szervezeteket. -folytatta dr.Ladvenszky Levente, jogi és történészi diplomával is rendelkező irodavezető, maga is sikeres versenyző volt öttusában.

Így jött létre - nem titkoltan a Kurultaj példája nyomán- a mára már szinte olimpiai méretűvé vált Nomád Világjátékok, (World Nomad Games), amelynek szervezeti segítője és partnere a Magyar- Turán Alapítvány. 2019 óta a Nomád Világjátékok szervezője a Törökországban létrejött Etnosport Világ Szövetség (World Ethnosport Confederation), amelyet pedig a török állam hathatós anyagi támogatása segít. 

Bízom abban, hogy ilyen felkészültséggel, ilyen személyi és szervezeti háttérrel, a szervezett közös munka és tervezés révén, beleértve a hagyományőrző sportokra vonatkozó törvény kidolgozását is, sokat fogunk tudni javítani mindezen tevékenység színvonalán, szervezettségén és elismertségén, hiszen a hagyományok, a sport, valamint a fiatalok egészséges életmódra és hazafiságra nevelése mentén céljaink a magyar kormányzat számos célkitűzésével egybeesnek – zárta gondolatait az alapítvány irodavezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában