Hirdetés

2022.02.22. 01:00

Befejeződött a Szent László-patak rehabilitációja

Az utóbbi években tapasztalt, éghajlatváltozáshoz köthető szélsőséges csapadéktevékenységek okozta vízkáresemények és a társadalmi igények a rámutattak arra, hogy időszerű a Szent László-patak medrének és műtárgyainak rehabilitációja.

EU_zaszlo

Fotó: Tibor

A Szent László-patak a belterületi vízelvezető rendszer által összegyűjtött csapadékvizet nem tudta megfelelően  fogadni. Ennek oka, hogy a meder feliszapolódása, és a növényzet a meder keresztmetszetét jelentősen  lecsökkentette, rontva a vízfolyás vízlevezető képességét. A vízlevezető képesség helyreállításával párhuzamosan  szükséges és indokolt volt a kisműtárgyak és a jelentős mértékű mezőgazdasági vízszolgáltatást biztosító  duzzasztók állapotának felülvizsgálata, felújítása. A vízfolyás medrének rehabilitációjakor figyelembe kellett  venni a belterületi csapadékvizek megfelelő biztonsággal történő elvezetését is. A patak mintegy 10 km-es  szakaszán mederrendezés, 11 km hosszon pedig a fenntartó utak jókarba helyezése történt, figyelmet fordítva a  parti növényzet helyreállítására. A projekt egyik legjelentősebb elemeként a rendszeres elöntések megszüntetése  érdekében Bicske belterületi szakaszán árvízvédelmi művek épültek. A beruházás keretében a 1104 sz. közút  patakon átívelő hídjának átépítése is megtörtént (ún. Mányi úti híd). A híd nyílásszélessége a korábbi 4 méterről 6  méterre növekedett, biztosítva a vízfolyás megfelelő vízelvezető képességét a mértékadó vízhozam kártétel nélküli  levezetését.

 

A „Szent László-patak rehabilitációja” projekt kiemelten Martonvásár, Bicske, Csabdi és Gyúró településeket  érintette, a fejlesztés a vízfolyás 16+404-48+983 km szelvényei között valósult meg. 

 

A vízgyűjtő területen 2021. évben kétszer hullott nagycsapadék, a Szent László-patak melletti területeket nem  veszélyeztette elöntés, köszönhetően a rehabilitációs munkáknak.

 

A 2014-2020 közötti Európai Uniós fejlesztési programok közül a vízügyi ágazat számára a Környezeti és  Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) biztosított lehetőséget a dombvidéki  vízgazdálkodás feltételinek javítását célzó projektek megvalósítására. A projekt  megvalósításának teljes költsége 1,5 milliárd Ft, amelyet az Európai Unió és Magyarország Kormánya biztosított vissza nem térítendő támogatás  formájában. A projekt az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság konzorciumi együttműködésében valósult  meg.

 

További információk a projektről: szentlaszlopatak.ovf.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában