Hirdetés

2021.12.14. 10:53

Duguláselhárítás házilag – Érdemes megpróbálni

A lefolyók dugulása sok bosszúságot okozhat, különösen abban az esetben, ha a legrosszabbkor következik be. Szerencsére az esetek többségében duguláselhárító szakember segítsége nélkül is boldogulhatunk. Érdemes ismerni a legfőbb praktikákat, amelyeknek köszönhetően súlyos tízezreket spórolhatunk.

Forrás: Pixabay

A bajt mindig szerencsésebb megelőzni, mint orvosolni. Ez igaz a dugulásokkal kapcsolatban is, amelyek némi odafigyeléssel könnyedén megelőzhetők, vagy legalább csökkenthető a kialakulásuk valószínűsége. A fürdőszobai dugulásokért sok esetben a szappan- és mosószermaradványok, illetve az azokon megtapadó hajszálak felelősek. Ezeket a lerakódásokat nem tudjuk mellőzni a mindennapi tisztálkodás során, ám kis odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy nagyobb mennyiségben megtapadjanak a lefolyók oldalán. A konyhai dugulásokat rendszerint a zsíros szennyeződéseken megtapadó ételdarabok okozzák; gyümölcsszűrő használatával jelentősen csökkentetjük az ilyen darabok lefolyóba kerülését.

A mosogatók és a mosdók esetében a dugulások gyakran a szűrő alatt, illetve a szifonban jönnek létre. Ilyen esetben relatív egyszerű dolgunk van, hiszen a szennyeződést egy hurkapálcával kipiszkálhatjuk, vagy a szifon szétszerelését követően eltávolíthatjuk. Az összeszerelésnél fokozott figyelemre van szükség, nehogy szivárgás történjen. Ha dugulást észlelünk, elsőként próbáljuk meg manuálisan eltávolítani a szennyeződést. Ezt egy pálca segítségével tehetjük meg, de csak az esetek kisebb százalékában járunk sikerrel. Ne essünk kétségbe, ha ezzel a módszerrel nem tudjuk megoldani a problémát. 

Jöhet a forró víz. Egy másfél literes vízforraló tökéletes segítség ebben. Forraljuk fel a vizet, majd késedelem nélkül zúdítsuk a lefolyóba. Igyekezzünk minél gyorsabban dolgozni, hogy a víz minél magasabb hőmérsékleten érkezzen meg a szifonba és érje el a dugulást. Ezt ismételjük meg kétszer-háromszor. Ha ezzel nem sikerült megoldani a problémát, tegyünk egy próbát fél liter ecet és fél liter forró víz keverékével. Az elegynek igen kellemetlen szúrós szaga lesz, de szellőztetéssel hamar megszabadulhatunk tőle. 

Ha még mindig fennáll a probléma, marad a vegyszeres megoldás. A lefolyótisztító szereket bármely boltban megvásárolhatjuk, így a beszerzésük nem okozhat gondot. Hacsak a használati utasítás nem rendelkezik másképpen, ezeket érdekes este használni és egész éjszaka a lefolyóban hagyni, majd reggel forrásban lévő vízzel leöblíteni. Soha ne keverjük a különböző szereket, mert az alkotóelemeik reakcióba léphetnek egymással és mérgező gázok keletkezhetnek. Soha ne használjunk erre a célra sósavat, amely károsíthatja a csöveket és azok tömítéseit. 

Ezekkel a házi módszerekkel és praktikákkal nagy valószínűséggel elkerülhetjük, hogy szakember segítségére szoruljunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában