Polgárdi

2013.08.23. 11:10

Újratemették a Batthyány-család tagjait

Polgárdi - Katonai tiszteletadás mellett szombaton újratemették a településen a Batthyány-család tagjait és ifjú gróf Andrássy Gyulát. A temetőkápolnában leltek végső nyugalomra.

V. Varga József

Hazatértek halottaink - mondotta gróf Batthyány Bálint a ravatalnál, mögötte Takács Nándor és Barta Tibor

Nem zártunk le semmit, hanem éppen élővé tettük múltunkat - mondta el lapunknak Barta Tibor plébános, aki fáradhatatlanul ténykedett az újratemetés körül. Kutatta a históriát, kérdezte azokat, akik még ismerték a család tagjait. Szervezett, segítőket toborzott, adományokat gyűjtött.

A katolikus egyházközség és a város önkormányzata katonai tiszteletadás mellett szombaton újratemette a településen a Polgárdihoz kötődő történelmi személyiségeket, a Batthyány-család tagjait - gróf Batthyány Gézát, gróf Batthyány Emanuellát, ifjú gróf Batthyány Gézát, gróf Batthyány Lajost, gróf Andrássy Ilonát, gróf Batthyány Gyulát, gróf Károlyi Zsuzsannát és gróf Batthyány Bálintot -, valamint ifjú gróf Andrássy Gyulát. A földi maradványok az enyészeté lett kastélykertből, a temetői kriptából és a fővárosból kerültek most együvé.

A Batthyány-család tagjai a temetőkápolnában leltek végső nyugalomra. Középen Takács Nándor, Barta Tibor és gróf Batthyány Bálint

A ravatalt délben nyitották meg a katolikus templomban, majd a temetési szertartás délután gyászmisével vette kezdetét - a szertartást Takács Nándor nyugalmazott megyés püspök celebrálta. Nyikos László polgármester a Batthyány-család jelmondatát idézve zárta köszöntőjét: Fidelitate et fortitudine - Hűséggel és bátorsággal. A búcsúztatást követően gyászmenet indult a Mindenszentek temetőkápolnához, ahol a végső tisztelet megadásával folytatódott a temetési szertartás. A koporsókat a kápolnában helyezték el.

Hazatértek halottaink - gróf Batthyány Bálint a család nevében ezekkel a szavakkal mondott köszönetet a polgárdiak nemes cselekedetéért. Végezetül a Himnusz és a Magyar Takarodó hangzott el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!