Polgárdi

2011.11.25. 06:59

Újborünnep libasülttel

Lepsény, Mezőszentgyörgy - A népi regula szerint, aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog. Ezt már mégsem akarhatja senki! - citálták a derék borbarátok.

V. Varga József

Az újbor ünnepét, a Szent Márton-napi köszöntővel egybekötve  tartotta a Lepsényi és Mezőszentgyörgyi Borbarát Klub. A gazdák és vendégeik  Csóka Dezső pincéjénél gyülekeztek, derűsen koccintottak az idei kiváló termésre, jóízűen falatoztak. 
A nemes nedűket Dózsa István katolikus esperes, címzetes kanonok áldotta és szentelte meg a ceremónián. Először találkozott a borbarátokkal Szücs-Nagy Kinga református exmisszus, akit férje, Szücs Sándor teológus is elkísért a Márton-napi ünnepre. Az egyházak képviselői a lepsényi szőlőhegyen Csóka Dezső terciáján kívül Madarász Imre és Baranyai István pincéjénél is áldást mondtak az újborra, majd a jókedvű kompánia Zsuppán István elnök vezetésével gyalogosan indult a hegymenetre, gazdatársaikhoz ide-oda is betérve.
 Az elmaradhatatlan libasült-vacsorát este a szentgyörgyi irodaépület nagytermében a borbarát hölgyek tálalták fel. A dús, finom falatokra jól csúsztak a kicsit még csípős ízű újborok és a fényes, zamatos óborok, a fehérasztal mellett kiteljesedett a  vigasság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!