Polgárdi

2011.11.25. 09:40

Nagy Bandó "szamárfüle"

Szabadbattyán - A fehérvári beszédjavító intézet ebben a tanévben kiemelt minőségfejlesztési feladatának tekinti a diszlexiás tanulók tanítóival való kapcsolattartás erősítését.

V. Varga József

A Székesfehérvári Beszédjavító Intézet logopédiai szakmai napot tartott a település művelődési házában. A fórum a logopédusok és a tanítók kapcsolatának erősítését és az olvasóvá nevelés ügyét szolgálja, a pedagógusok megismerkednek a Lexi már olvas című (szövegértést fejlesztő) tankönyvsorozat újabb köteteivel - kalauzolt a könyvbemutatón Gárdonyiné Kocsi Ilona, a fehérvári beszédjavító igazgatója. 
Ekler Zoltán, a szabadbattyáni ÁMK igazgatója a tanítók és a logopédusok kapcsolatáról szólt bevezetőjében, majd Csabay Katalin gyógypedagógus-logopédus, közoktatási és tanügy-igazgatási szakértő, a Beszédvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság és a Gyógypedagógiai Szolgáltató Központ igazgatója Kommunikáció és tanulás címmel az eredményes olvasóvá nevelés szempontjait elemezte tudományos igénnyel. 



Mutassunk szamárfület! címmel Nagy Bandó András költő, író, humorista adott verses-dalos műsort a felnőtteknek... Azaz inkább jó hangulatú diskurzus alakult ki az előadó és a szakemberek között. Egy kicsit mindannyian visszautaztunk gyermekkorunkba, és áhítattal hallgattuk korántsem szokványos tanárunkat. Nagy Bandó egy pillanatra sem hagyta lankadni figyelmünket, verseire, mondókáira gyorsan, szorgalmasan reagáltunk, vele együtt énekeltük a pécsi Szélkiáltó együttes által megzenésített opuszait. 
Ili lányom  - szólította meg Nagy Bandó a beszédjavító intézet igazgatóját -, neked nem kell magyaráznom, hogy mennyire fontos a megfelelő artikuláció, hiszen erre is okítjátok a nebulókat. 
A budapesti közoktatási és tanügy-igazgatási szakértőt arra kérte, hogy igazolja a kicsik játékos tanulásának fontosságát. 
- Kati, te ezt jobban tudod - szögezte le határozottan. - Kérlek,  mondd el nekünk! 
-  Polgármester fiam - zríkálta a falu első emberét -, számold csak az időmértékes ritmus alapelemeit! (Azután majd nemsokára a költségvetés sarokszámait - a szerk.)
 - Azért azt se felejtsétek el drágáim - vetette hirtelen közbe -, hogy a kisgyermek születésekor már mindent tud, a továbbiakban tulajdonképpen csak ronthatunk rajta...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!