Otthon

2014.07.14. 18:15

Legszebb kert Fejér megyében (2.) - Gulyásék kertje

Gárdony - Sokan küldtek be fotókat az Év kertje 2014. pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazatai döntik el, kié az idén a legszebb kert.

Csendes, családi házas övezetben bújuk meg ez a szép kert. Tizennégy éve, amikor Gulyás Lajos és felesége Éva otthonra talált itt, derékig ért a gaz. Ám Éva imád kertészkedni: igaz, a férje is sokat segít. Éva a tervező, ő dirigál, a férje meg a beosztott kivitelező - mondja az asszony viccelve. S hogy honnan ered a növények iránti vonzalma? Éva azt meséli, hajdanán, amikor Fehérváron gimnáziumba járt, a gyakorlati foglalkozáson mindenkinek kötelező volt egy szakmát is elsajátítani. A fiúk kitanulták az asztalosmesterséget, a lányok a dísznövénykertészetet, s latinul fújták a növények nevét. Igaz, a képzést akkor ők nem vették túl komolyan. Éva is egészen más pályát választott, órás és ékszerész lett, ám aztán kiderült: mégis szívesen bíbelődik a növényekkel. Ez a negyedik kert, amit maga alakított ki: a korábbi házukhoz tartozott egy jóval nagyobb terület, de hobbiból segített a kertművelésben baráti házaspároknak is.

A mostani kertje 120 négyszögöl, de jóval nagyobbnak látszik, mert olyan ügyesen alakította ki a kanyargó kerti utat, jó érzékkel válogatta össze a növényeket, hogy sokkal tágasabbnak tűnik. Harmóniát sugároz a formára nyírott, különböző színű bokrok látványa: a smaragd tuja, a nyírott sötétzöld tiszafa, a gömbformára alakított aranyló illetve zöld kecskerágó ritmusos váltakozása. Van itt miniorgona, s a sötétzöld magyalon vidáman virít az élénkpiros bogyótermés. De a fák is mutatósak: Éva kedvence például a lombhullató szomorú vörösfenyő, de van egy formára nyírt ginkgo biloba is: életfának nevezik, mert a híresen ellenálló gyógynövényt, immunerősítésre is használják, Szépek a fenyők, vonzza a szemet a bordó leveleivel díszítő vérszilva, amelynek gyümölcsével megvendégelik a seregélyeket. Gyönyörű formájú, virágot is hozó kaktuszok, pozsgás növények díszlenek a párkányon Éva büszke arra, hogy tíz éve sikeresen telelteti át a muskátlit is. Sok növénye a télikertben vészeli át a hidegebb napokat, aztán kora tavasztól késő őszig díszíti a kertet.

Gulyásék az állatokat is szeretik: jelzi ezt a madáretető, no meg az, hogy az egyik kutyájuk, Totó, 18 éves, de az öregségen kívül más baja nincs, a másik, Tomi kutya is folyton a gazda mellett lebzsel. Szép növények, kedves, állatok: nem csoda, ha azon kapjuk magunkat, hogy nekünk is nehezen akaródzik innen visszaautózni a városi nyüzsgésbe.

Címkék#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!